Trenutno čitaš
Saznaj kako dugovječni ljudi održavaju zdravlje crijeva

Saznaj kako dugovječni ljudi održavaju zdravlje crijeva

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Veza između zdravlja crijeva i dugovječnosti je tema koju je Dan Buettner, istraživao u svojoj knjizi The Blue Zones Challenge. Buettner je putovao po cijelom svijetu i odredio pet regija u kojima su ljudi dugovječni. Iako se regije koje je odredio prostiru širom svijeta, postoje zajedničke navike u ishrani ljudi i načinu života, koje direktno utiču na zdravlje crijeva.

Foto: pexels

Donosimo nekoliko navika, koje praktikuju dugovječni ljudi za optimalno održavanje crijeva.

Jedi više integralnih žitarica, orašastih plodova, povrća, pasulja i svježeg voća

Vlakna su veoma bitna za održavanje zdravlja crijeva. U svim regijama koje je Dan Buettner označio kao mjesta dugovječnih ljudi, vlakna se mnogo koriste i konzumiraju na različite načine. „Ako jedeš oko šolju graha dnevno, vjerovatno možeš produžiti život za nekoliko godina“, navodi on. Biljne namjernice su takođe odličan izvor drugih nutrijenata koji podržavaju dugovječnost, kao što su antioksidansi koji su povezani s prevencijom hronične upale.

Održavaj zdravlje i higijenu zuba

„Bakterije povezane s lošim oralnim zdravljem, mogu uzrokovati upalu u cijelom sistemu, što je korijen svih bolesti povezanih sa starenjem”, kaže Buettner. Naučne studije ga podržavaju. Na primjer, studija objavljena u časopisu Alzheimer’s and Dementia, pronašla je vezu između štetnih bakterija u ustima i Alchajmerove bolesti, vezu koja ukazuje na upalu cijelog tijela. Loše oralno zdravlje je takođe naučno povezano sa kardiovaskularnim bolestima.

“Vaša usta su ogledalo, onoga što se dešava u vašim crijevima i vašem tijelu”, rekao je Gerry Curatola, DDS i autor knjige The Mouth Body Connection.

Foto: pexels
Jedi fermentisanu hranu

Fermentisana hrana povećava količinu dobrih bakterija u crijevima, što pomaže u spriječavanju hroničnih upala. Neke fermentisane namjernice, koje Buettner preporučuje su široko dostupne u svim krajevima svijeta, a to su: kiseli kupus, jogurt sa niskim sadržajem šećera i tempeh.

Jedi hranu bogatu polifenolima

Polifenoli su aktivni spojevi, koji pomažu u zaštiti tijela od štetnih slobodnih radikala uključujući ultraljubičaste zrake, zračenje i neke patogene. Smatra se da su polifenoli uključeni u kafu, bobičasto voće, špinat, tamnu čokoladu…

Foto: pexels
Začini svoju hranu bijelim lukom, kurkumom i đumbirom

Postoje mnoge biljke povezane s dugovječnošću, ali Buettner ističe naročito ove tri, jer je naučno dokazano da pomažu u oslobađanju tijela od štetnih bakterija. “Bijeli luk se bori protiv svih vrsta infekcija – gljivičnih, bakterijskih, parazitskih i virusnih – reguliše šećer u krvi, snižava krvni pritisak i snižava holesterol“, rekla je za Well+Good Ariana Lutzi. Đumbir i kurkuma su postali zlatni standard, kada je u pitanju otklanjanje upala pomoću biljaka. Redovno kuhanje s ovim triom (bilo odvojeno ili zajedno) koristiće će kako tijelu, tako i godinama.

Pročitaj

Ograniči vještačke zaslađivače

Šećer je ono što dugovječni ljudi gotovo i ne konzumiraju. „Ne zamjenjuju ga ni hemijskim zaslađivačima. Med je njihov omiljeni zaslađivač”, kaže Buettner. Lakši je za organe nego šećer, a ima i više hranljivih materija. Neki od razloga zašto je med najbolja alternativa šećeru je taj što je antibakterijski, antimikrobni i bogat antioksidansima. Šećer je, s druge strane, direktno povezan s ubijanjem dobrih bakterija u crijevima.

Bez obzira u kojem dijelu svijeta živiš, dovoljno je da povećaš unos cjelovitih žitarica, povrća, voća, orašastih plodova, pasulja i fermentisane hrane; koristiš med umjesto šećera, održavaš higijenu zuba i produžiš svoj životni vijek. Ove male navike imaju veliki efekat.

Izvor: wellandgood.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum