Trenutno čitaš
Kako unos proteina može pomoći u gubitku težine?

Kako unos proteina može pomoći u gubitku težine?

unos proteina

Protein, esencijalni nutrijent vitalan za održavanje različitih tjelesnih funkcija, igra ključnu ulogu u podršci mišićima, metabolizmu i osjećaju sitosti. Međutim, kada je u pitanju gubitak težine, mnogi možda nisu svjesni koliko je važan unos proteina.

Koliko proteina treba unositi ako želimo izgubiti na težini?

Proteini su izuzetno zasitni, što znači da nam pomažu da se osjećamo siti i zadovoljni, čime mogu smanjiti ukupni unos kalorija. Veći unos proteina može pomoći u regulaciji šećera u krvi, smanjenju žudnje za šećerom i stabilizaciji nivoa energije, što dugoročno podržava napore u kontroli težine.

proteini
Foto: Shutterstock

Količina proteina koja je potrebna može varirati ovisno o nekoliko faktora, uključujući dob, pol, mišićnu masu, nivo fizičke aktivnosti i cjelokupno zdravlje. Za gubitak težine, uopšteno se preporučuje dnevni unos od 1,2 do 1,6 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.

Na primjer, za osobu tešku 68 kg, to bi značilo oko 82 do 109 grama proteina dnevno. Ovaj raspon pomaže optimizovati sitost, smanjiti ukupni unos kalorija i očuvati mišićnu masu tokom kalorijskog deficita.

unos proteina
Foto: Shutterstock

Međutim, gubitak težine zahtijeva više od samog unosa proteina. Važno je održavati uravnoteženu prehranu, pravilno vrijeme obroka i adekvatnu hidrataciju. Distribucija unosa proteina tokom dana takođe može poboljšati sintezu mišićnih proteina i sitost.

Pročitaj
Bingo

Ako se pitaš gdje pronaći zdrave izvore proteina koji će podržati tvoje ciljeve zdravlja i mršavljenja, opcija ima mnogo. Neki od najboljih izbora uključuju pileći file, ribu, jaja, mahunarke, grčki jogurt i proteinski prah.

Važno je napomenuti da, ako razmišljaš o značajnim promjenama u ishrani savjetovanje s nutricionistom je preporučljivo. Oni ti mogu ponuditi prilagođene smjernice zasnovane na tvojim jedinstvenim zdravstvenim potrebama i ciljevima, budući da je svaki slučaj drugačiji.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum