Evo recepta za ukusnu i zdravu vegansku večeru. Veganske punjene paprike sa quinoa žitaricom i crnim grahom, poslužene sa prilogom od pečenog povrća sa bijelim lukom i osvježavajućim desertom od mješovitog voća.
Vjeruj nam na riječ, tvoji gosti će se oduševiti, a ova kombinacija okusa je super zdrava. Vrijeme je da uvedemo malo inovativnija i zdravija vegan kulinarska rješenja u večere sa prijateljima ili porodicom i da probamo nešto drugačije…

Veganske punjene paprike sa quinoa žitaricom i crnim grahom
Sastojci:
- 4 velike paprike
 - 1 šolja kinoe, isprane i skuhane prema uputstvima na pakovanju
 - 1 konzerva (400 g) crnog graha, ocijeđenog i ispranog
 - 1 šolja kukuruza (svježeg, smrznutog ili iz konzerve)
 - 1 mala glavica crnog luka, sitno isjeckana
 - 2 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
 - 1 kašičica mljevenog kumina
 - 1 kašičica čilija u prahu
 - So i biber, po ukusu
 - 1 šolja paradajz sosa
 - 1/2 šolje veganskog sira, rendanog (opciono)
 - Svježi korijander, sitno isjeckan, za dekoraciju
 

Uputstva:
Zagrij pećnicu na 190°C. Odreži vrhove paprika i izvadi sjemenke i membrane. Ako paprike ne stoje uspravno, odreži tanku krišku sa dna da budu ravne.
U velikoj tavi, prodinstaj luk i bijeli luk na srednjoj vatri dok ne postanu staklasti. Dodaj skuhanu kinou, crni grah, kukuruz, mljeveni kumin, čili u prahu, so i biber u tavu. Dobro promiješaj da se sjedini. Dodaj paradajz sos i miješaj dok se sve ne zagrije i dobro sjedini.
Napuni svaku papriku smjesom od kinoe i crnog graha. Stavi punjene paprike u tepsiju. Po želji, pospi veganskim sirom preko svake punjene paprike.
Pokrij tepsiju aluminijumskom folijom i peci 25-30 minuta, ili dok paprike ne omekšaju. Izvadi iz rerne i pospi svježim korijanderom prije posluživanja.
Povrće pečeno sa belim lukom
Sastojci:
- Razno povrće (kao što su brokoli, šargarepa, karfiol i prokelj), oprano i isjeckano na komade veličine zalogaja
 - 2 kašike maslinovog ulja
 - 3-4 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
 - So i biber, po ukusu
 - Svježi peršun, sitno isjeckan, za dekoraciju
 
Uputstva:
Zagrij pećnicu na 200°C. U velikoj zdjeli, promiješaj povrće sa maslinovim uljem, sitno isjeckanim bijelim lukom, solju i biberom dok se dobro ne sjedini.
Raširi povrće u jednom sloju na plehu za pečenje. Peci u rerni 20-25 minuta, ili dok povrće ne omekša i blago se karamelizuje. Izvadi iz rerne, pospi svježim peršunom i posluži toplo.

Salata od mješovitog voća
Sastojci:
- Mješovito voće (kao što su jagode, borovnice, maline i kupine), oprano i očišćeno
 - 1-2 kašike javorovog sirupa ili agava sirupa
 - Svježi listovi nane, za dekoraciju
 
Uputstva:
U zdjeli, pomiješaj razno voće. Prelij javorovim sirupom ili agava sirupom i nježno promiješaj da se voće ravnomjerno premaže. Ukrasi svježim listovima nane.
Posluži veganske punjene paprike na tanjiru uz prilog od pečenog povrća sa bijelim lukom i porciju salate od mješovitog voća za uravnoteženu i ukusnu vegansku večeru. Uživaj u obroku!
		
		
			





