Trenutno čitaš
Zdrava ishrana je lakša nego što misliš. Probaj sa ovih 10 namirnica!

Zdrava ishrana je lakša nego što misliš. Probaj sa ovih 10 namirnica!

Zdrava ishrana, namirnice, mediteranska ishrana
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Nutricionisti naglašavaju da je raznovrsna ishrana ključ zdravlja. Konzumacija širokog spektra namirnica obezbjeđuje tijelu sve potrebne hranljive materije za pravilno funkcionisanje. Međutim, s obzirom na to da smo bića navike, često se vrtimo oko istih jela. Ipak, čuvena mediteranska ishrana pruža obilje zdravih namirnica koje mogu obogatiti naš jelovnik, pružiti nam vitalnost i energiju.

Koje namirnice treba izabrati, među mnogima koje se nazivaju superhranom? I koje od njih su korisne kako za naše tijelo, tako i za našu kožu? Kako bismo ti olakšali, izdvojili smo 10 zdravih, ali često zanemarenih namirnica koje mogu obogatiti tvoje obroke i donijeti ti vitalnost i sjaj.

mediteranska ishrana
@fvlyacelik

Lupina

Lupine se koriste u prehrani ljudi više hiljada godina, ali nikad nisu dosegle važnost kao neke druge mahunarke. Ova mahunarka, popularna kao predjelo u južnim evropskim zemljama, smanjuje nagle skokove šećera u krvi, održava loš holesterol pod kontrolom, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i jača kosti zahvaljujući vlaknima, omega-3 i 6 masnim kiselinama, te mineralima poput kalijuma, kalcijuma i fosfora. Idealna je kao niskokalorična užina između obroka.

Crveni luk

Crveni luk osim što je bogat vitaminima i mineralima kao što su vitamini C, K, B12, kalcijum, magnezijum i kalijum, sadrži kvercetin – antioksidans koji pomaže u zaštiti od alergija i bolesti srca. Najbolje ga je jesti sirovog, u salatama poput grčke sa paradajzom i fetom.

Sardine

Glavna hranljiva materija sardina su omega-3 masne kiseline, koje povećavaju nivo “dobrog” holesterola i smanjuju nivo triglicerida, spriječavajući bolesti poput ateroskleroze. Osim toga, sardine su među rijetkim namirnicama koje sadrže vitamin D, koji se obično proizvodi izlaganjem suncu. Ukoliko su svježe, najbolje ih je pripremiti pečene ili grilovane, poput onih u Portugalu gdje su nacionalna delikatesa.

jelovnik, mediteranska ishrana
@fvlyacelik

Kapari

Kapari su izvanredan izvor polifenola sa antioksidativnim svojstvima koja usporavaju proces starenja kože, podstiču mikrocirkulaciju i spriječavaju pojavu kapilara i teških nogu, a imaju i diuretski efekat koji pomaže u prevenciji celulita. Dodaj ga u sve – od salata do paste.

Vlasac

Bogat vitaminom C i mineralima poput gvožđa, kalcijuma, kalijuma, fosfora i joda, ova biljka, poput karfiola, ima detoksikacijska svojstva, pomaže probavu i prirodni je antibiotik. Smatra se začinskom biljkom i najbolje je jesti sirovu, kao dodatak sosovima, salatama ili sendvičima.

Batat

Batat, takođe poznat kao slatki krompir, bogat je flavonoidima, karotenoidima, vitaminom C i vitaminom A, koji zajedno imaju antioksidativno djelovanje i čine ga pravom anti-age namirnicom. Pripremaj ga na sličan način kao običan krompir – pečen, kuhan ili pire, a obavezno zadrži koru jer je bogata hranljivim materijama.

Kelj

Kelj je vrhunska superhrana. On je prava antioksidativna bomba – sadrži flavonoide, vitamine A, C, K, E i B, kao i kalcijum, cink i gvožđe. Jedi ga u salatama, kombinuj s leblebijama i avokadom i uživaj u eliksiru dugovječnosti.

zdravi obroci
Canva

Gljive

Niskokalorične, a bogate vlaknima i hranljivim materijama poput vitamina B i minerala kao što su fosfor, kalijum i bakar, gljive imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Koristi ih ne samo kao dodatak mesu ili rižotu, već kao glavnu zvijezdu supa i salata.

Pročitaj
tartllete sa mandarinama

Proso

Osim što ne sadrži gluten i ima nizak glikemijski indeks, proso je bogato proteinima, aminokiselinama, antioksidansima i mineralima poput magnezijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa, koji su ključni za zdravu kosu i kožu. Pripremi ga kao rižu i uživaj u salatama s sirovim povrćem i začinima.

Rukola

Ova povrtnica pikantnog ukusa, cijenjena još od strane starih Rimljana, niskokalorična je, posjeduje antioksidativna, antiinflamatorna i anti-age svojstva, i bogata je vitaminima i mineralima. Sadrži erucin, aktivni sastojak koji pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska. Odlična je ne samo u salatama, već i kao dodatak pici, supama i pastama.

Kreni sa dodavanjem ovih namirnica u svoju ishranu i osjeti kako ti tijelo dobija novu energiju i sjaj!

Naslovna fotografija: fvlyacelik

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum