Trenutno čitaš
Evo kako nam sardine mogu pomoći u mršavljenju!

Evo kako nam sardine mogu pomoći u mršavljenju!

sardine
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Dr. Annette Bosworth, objašnjava zašto i kako ove male ribe mogu dovesti do gubitka suvišne težine.

Uticaji od TikToka preko YouTubea do Instagrama, počinju hvaliti  sardine na novi način: kao ključne igrače u uspješnom mršavljenju. Jesu li sardine dobre za mršavljenje? “Bez sumnje,” kaže Annette “Dr. Boz” Bosworth, doktorica medicine, internistica sa Floride i sama YouTube zvijezda u usponu.

pexels

Dr. Boz kaže da je vidjela da sardine pomažu u mršavljenu, čak i najfrustriranijim osobama na dijeti. Uzmimo za primjer baku iz Georgije Deb Hamilton, 61. Koristila je sardine i smjernice dr. Boz, kako bi smršavila nevjerojatnih 17 kilograma! Čitaj dalje da otkriješ, kako dr. Boz preporučuje korištenje sardina za mršavljenje.

Što su zapravo sardine?

Sardine su male, masne ribe koje pripadaju porodici haringi. Izraz “sardina” zapravo se ne odnosi na jednu vrstu ribe, već na grupu od nekoliko vrsta malih, masnih riba koje se obično konzerviraju za konzumaciju.

Sardine su generalno dostupne konzervirane, često u ulju, vodi, umaku od paradajza, sosu od povrća ili senfu. Konzervirane sardine možeš jesti odmah iz konzerve ili koristiti u raznim jelima. Dostupne su u svim trgovinama.

pexels

Šta sardine čini tako zdravim?

Sardine su izuzetno bogate hranjivim tvarima, objašnjava dr. Boz. One se mogu pohvaliti idealnim dozama ljekovitih aminokiselina, magnezijuma, vitamina D i oblika kalcijuma, koji se lako apsorbuje. Ove ribice takođe su jedan od najjeftinijih izvora proteina na svijetu: jedna porcija sardina isporučiće 16 grama proteina i koštaće te samo malo manje ili više od 1 eura, u zavisnosti od brenda.

Najbolje od svega, samo jedna porcija sardina donosi 2200 mg omega-3 masnih kiselina, za koje se kaže da je dvostruko više, nego što dobiješ običnom pilulom ribljeg ulja.

“Dopustite mi da samo pohvalim koliko su te omega-3 dobre za vas. Dobre su za vaš mozak, dobre su za vaše srce i vaše cjelokupno zdravlje,” kaže dr. Boz. Omega-3 takođe pomažu u smanjenju štetnog upalnog efekta drugih masnoća, koje možemo jesti, a mnogi stručnjaci vjeruju, da smanjenje upale takođe pomaže u mršavljenju.

pexels

Kako sardine ubrzavaju mršavljenje?

Dr. Boz je zagovornica keto dijete, za koju smatra da je pomogla obnoviti zdravlje njene bolesne majke. Keto djeluje tako što smanjuje ugljikohidrate, tako da naša tijela ne mogu proizvesti dovoljno šećera u krvi kao gorivo. U tom trenutku tijelo se počinje okretati sagorijevanju masti kao goriva i pritom stvara spojeve zvane ketoni, koji postaju naše novo gorivo. Kada radimo na ketonima, istraživanje pokazuje da se tjelesna mast počinje znatno brže sagorijevati, kako se metabolizam ubrzava.

Dr. Boz, keto trenerica, krenula je tražiti način da pomogne ljudima da povećaju proizvodnju ketona, “i nastavila sam čitati o malim ribama”, kaže ona. “Kad prvi put spomenem sardine, ljudi kažu: ‘Ne!'” Ali to je prije nego što shvate da sardine imaju okus poput tune i da mogu brzo poboljšati razinu šećera u krvi i rezultate keto dijete. I ona kaže da sardine čine keto daleko moćnijim.

Kada je riječ o sardinama i mršavljenju, dr. Boz kaže da su sve te omega-3 masne kiseline u sardinama ključne, jer pomažu stimulisati proizvodnju ketona. A to znači da se više masti može sagorjeti. “Nijedna druga hrana se ne može uporediti sa sardinama”, kaže ona. Dr. Boz ljubiteljka je uvrštavanja sardina u svaki zdravi jelovnik. Ali kako bi ubrzala mršavljenje, osmislila je trodnevni izazov sa sardinama za koji kaže da može učiniti nevjerojatne stvari.

Pročitaj

pexels

Zašto napraviti trodnevni izazov sardinama za mršavljenje?

Trodnevni izazov sa sardinama prečica je za postizanje boljih rezultata mršavljenja uz keto. Zašto bi nam mogao trebati brzi start? Ako pokušaš jesti keto ishranu, nakon godina borbe s problemima šećera u krvi, ćelije mogu biti toliko oštećene da teško reaguju. Ali istraživanje pokazuje, da dodavanje dvije sedmične porcije sardina čini zdravu prehranu, znatno vjerojatnijom za preokret ozbiljnog predijabetesa. Dr. Boz trenirala je jednu dijabetičarku, koja nije vidjela veliku razliku u odnosu na tradicionalnu keto dijetu. Isprobala je izazov sardine i vidjela porast ketona od 460%, dok joj je šećer u krvi pao na normalu prvi put u nekoliko godina.

pexels

Kako da se snađeš u trodnevnom izazovu sardina?

Trodnevni izazov sardina za mršavljenje je upravo ono što misliš: Jedi samo sardine 72 sata. Prvi sat počinje kada pojedeš prvi zalogaj sardine. “Jedi koliko god želiš, kad god želiš. Nema ograničenja i nema gladi,” kaže dr. Boz. Možeš ih pržiti u tavi ili u rerni ako želiš da budu hrskave, a možeš ih jesti i odmah iz konzerve.

Jedi samo onoliko koliko ti je potrebno za osjećaj sitosti. “Treba konzumirati samo sardine, a uz sardine smije se koristiti samo so, voda i kafa tokom 3 dana”, poručuje dr. Boz.

Izvor: womansworld.com

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum