Trenutno čitaš
Zašto su Egipćani Aloe veru nazvali “biljkom besmrtnosti”?

Zašto su Egipćani Aloe veru nazvali “biljkom besmrtnosti”?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Aloe vera je jedna od najnevjerovatnijih i najznačajnijih biljaka na svijetu. U stvari, ima toliko mnogo koristi da su je Egipćani čak nazvali “biljkom besmrtnosti”.

Foro: Awarenessact

Aloe vera je sočna biljka koja raste u tropskim područjima, ali se može uzgajati i u našem vlastitom domu. Ima antioksidativna, antimikrobna, antifungalna i čak antiseptička svojstva. Gel u lišću ove biljke ima vrlo jake sposobnosti iscjeljivanja i može činiti čuda u našim tijelima. Gel u lišću je prepun tvari, koje naše tijelo treba i može nam biti od koristi.

Prema riječima dr. Mercole u gelu ovih listova nalazi se sljedeće:

Vitamini A, C i E, holin, folna kiselina i B1, B2, B12 i B3 (niacin). Minerali obuhvataju selen, cink, kalcijum, gvožđe, bakar, mangan, kalijum, magnezijum i hrom.

Polifenolni antioksidanti – Pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji doprinose bolestima, infekcijama i ubrzavaju proces starenja.

Masne kiseline – Aloe vera sadrži biljne sterole, koji su vrijedne masne kiseline, uključujući kampesterol i B-sitosterol, kao i linolnu, linolensku, miristinsku, kaprilnu, oleinsku, palmitinsku i stearinsku kiselinu.

Aminokiseline – Postoji oko 22 aminokiseline, koje se nazivaju “gradivni blokovi proteina”, koje su neophodne našem tijelu, a Aloe vera sadrži od 18 do 20, uključujući svih osam, koje su neophodne za ljudsko zdravlje.

Foto: Unsplash

Kada koristimo Aloe veru u našim životima, bilo kroz topičku upotrebu ili oralnu upotrebu, možemo riješiti mnogo pitanja u našim tijelima. Na primjer, kada se proguta, možemo smanjiti upalu, sniziti šećer u krvi i pomoći našem probavnom traktu da pravilno radi. Jedna studija je čak otkrila da sok od Aloe vere, kada se koristi kao voda za ispiranje usta, može da ukloni plak jednako dobro, kao i tečnost za ispiranje usta koju bismo kupili u prodavnici.

Aloe vera proizvodi dosta anti-age efekata na našu kožu i jedan je od najboljih mogućih tretmana, koje možemo dodati upotrebi u našem životu. To će smanjiti ožiljke i čak pomoći pri oslobađanju od bora. Broj načina na koje se može koristiti Aloe vera je, kao što je gore navedeno, zaista beskrajan. Može se koristiti kao losion, hidratantna krema, pa čak i piling u zavisnosti od napora koji želimo da uložimo. To bi lako moglo biti ključ za najmekšu kožu, ako stvarno uložimo napore i koristimo je svakodnevno.

Pročitaj

Foto: Unsplash
Kako je koristiti?

Aloe veru možeš uzeti direktno iz biljke, bilo da je unosiš kao takvu, ili ubacivanjem u svoje omiljene smutije. Ako tražiš lakše rješenje, možeš pronaći Aloe vera vodu u prodavnicama zdrave ishrane. Imaj na umu da ona ima prirodno gorak ukus, tako da će maskiranje stavljanjem u omiljene sokove ili smutije, biti najblaža metoda. Možeš je nanijeti i na kožu, pomiješati sa omiljenom hidratantnom kremom ili napraviti svoj prirodni piling.

Stvarno ne možeš pogriješiti, ako je počneš upotrebljavati u svom životu. Kada koristimo Aloe veru u našim svakodnevnim životima, jačamo naš imunološki sistem, poboljšavamo kožu, pravilno detoksikujemo i poboljšavamo kardiovaskularno zdravlje u cjelini. Kada se radi o proizvodima, koji tvrde da imaju Aloe veru u njima, moramo biti svjesni da oni nisu uvijek onakvi kakvi izgledaju. Najbolji način je da se koristi sirova.

 

Izvor: awarenessact.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum