Bogat, sočan, mekan i ultra ukusan čokoladni hljeb od tikvica, savršen za zdrav doručak ili desert! Ovo moraš probati!
Sastojci:
- 1 ¼ šolja brašna
- ¼ šolje + 2 kašike kakaoa u prahu
- ¾ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice + 1/8 kašičice soli
- 2/3 šolje šećera
- 220 gr izrendanih tikvica
- ¾ šolje jogurta (kokosov jogurt)
- ¼ šolje ulja
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 1/3 šolje čokoladnih mrvica
Postupak:
Zagrijati rernu na 175 stepeni. Obložiti kalup za hljeb papirom za pečenje.
Suhe sastojke pomiješati u velikoj posudi. Dodati preostale, mokre sastojke i miješanjem formirati ujednačenu smjesu.
Sipati u kalup za hljeb. Po želji posuti dodatne čokoladne mrvice. Peći u zagrijanoj rerni na srednjem stalku 35 minuta, a zatim bez otvaranja rerne, ostaviti još 5 minuta u ugašenoj zatvorenoj rerni. Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim lagano pokriti i odložiti u frižider.
Savjet: Ako je moguće, konzumirati tek sljedeći dan, jer su okus i tekstura bolji, nakon što hljeb prenoći.
Narezati na kriške i po želji služiti sa karamel prelivom.
Ostale recepte potraži na ultra ukusno.
Izvor: chocolatecoveredkatie.com