Trenutno čitaš
6 razloga zašto je grljenje najmilijih dobro za tvoje zdravlje

6 razloga zašto je grljenje najmilijih dobro za tvoje zdravlje

Znaš li da topli zagrljaji sa voljenim osobama, ne čine samo da se osjećamo dobro, već su i zdravi za nas? Nije li nevjerojatan osjećaj imati nekoga, koga možeš zagrliti i učiniti da sav stres, razočarenje, tuga ili bol nestanu? Zagrliti možeš svog partnera/partnerku, djecu, članove porodice, prijatelje ili kućne ljubimce. Dodir je nešto što ne možemo zanemariti, jer dodir trenutno podiže raspoloženje i čini da se osjećaš zaštićeno. Međutim, grljenje ima mnogo zdravstvenih benefita. U nastavku saznaj, kako grljenje utiče na tvoje zdravlje i odmah ćeš poželjeti da se više grliš!

Foto: Pexels

Grljenje pokreće mozak da proizvodi hemikalije poput dopamina i serotonina, što pruža mnoštvo zdravstvenih benefita, uključujući smanjenje krvnog pritiska, smanjenje upala i infekcija, održavanje idealne težine, pa čak i jačanje kognitivne snage.

Foto: Pexels

Grljenje može poboljšati zdravlje srca. Studija je upoređivala 200 odraslih osoba i otkrila je da je grupa koja se držala za ruke i grlila, pokazala veće sniženje krvnog pritiska od onih, koji su isto vrijeme sjedili u tišini.

Prema studijama, zagrljaji su sjajan način da pokažeš podršku nekome, ko prolazi kroz teška vremena. Smanjuje stres, bol i tugu osobe koja se tješi, kao i one koja je tješi.

Foto: Pexels

Budući da smanjuje stres, može te zaštititi od bolesti i smanjiti šanse da se razboliš u budućnosti, odnosno prevenirati neka oboljenja.

U tijelu postoji hemikalija koja se naziva oksitocin, koja je povezana sa srećom i manjim stresom. Naučnici su otkrili, da ovaj hormon raste kada se zagrlimo ili dodirnemo, što pomaže u smanjenju krvnog pritiska i stresa.

Pročitaj

Foto: Pexels

Još jedan pozitivan efekat grljenja je taj što pomaže onima, koji imaju nisko samopoštovanje i samopouzdanje. Ne treba čuditi da je grljenje utješno, a može čak pomoći u smanjenju straha kod ljudi i povećanju samopouzdanja.

Dodir je izvrstan način međusobne komunikacije. Grljenje je vrlo utješna i komunikativna vrsta dodira, koja pomaže da jedni drugima šaljemo poruke, koje dodiruju dušu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum