Ko ne voli tjesteninu? Mi je naprosto obožavamo. Probali smo ovaj recept i morali smo da ga podijelimo sa tobom, jer je ultra ukusan, a može da posluži kao ručak i kao večera. Iako izgleda da ima mnogo posla, nije uopšte komplikovano, a okus koji imaju domaći ravioli, ne može da se uporedi sa kupljenim ili bilo kojom drugom vrstom punjene tjestenine. Uživaj!
Sastojci
Tijesto
- 360 g brašna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/4 kašike kurkume
- 1/2 kašike soli
- 1/2 – 2/3 šolje mlake vode
Fil
- 170 g smrznutog špinata
- 330 g tofu sira
- 1/2 kašike bijelog luka u prahu
- 1/4 kašike luka u prahu
- 1/2 kašike soli (ili po ukusu)
- 100 g veganske mocarele (narendane)
Sos
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike veganskog putera
- 2 češnja bijelog luka
- 4-5 listova svježe žalfije
Priprema
Nasuti brašno u veliku posudu. Dodati maslinovo ulje, so, kurkumu i 1/4 šolje vode. Viljuškom miješati tijesto. Povremeno dodavati vodu. Vodu dodavati polako, kako ne bi dodali previše. Kada je spremno, tijesto mijesiti rukama. Mijesiti 4-5 minuta, dok se ne formira glatka lopta od tijesta. Poklopiti i odložiti u frižider.
Za pripremu fila, špinat odmrznuti ili u mikrovalnoj, ili ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrzne. Prije upotrebe špinata, iscijediti vodu. Kada je špinat spreman, izmrviti tofu i dodati mlijeko (biljnog porijekla), začine i vegansku mocarelu. Viljuškom sve pomiješati. Takođe, za ovaj korak se može koristiti i blender ili procesor za hranu.
Izvaditi tijesto iz frižidera i podijeliti ga na 4 jednaka dijela. Na površini na koju smo prethodno stavili brašno uzeti jedan dio tijesta i razvući ga oklagijom. Za ovo će biti potrebno 4-5 minuta. Tijesto razvlačiti, dok ne postane toliko tanko, da je gotovo providno. Zatim dodati jednu kašiku fila na jedno razvijeno tijesto. Možeš napraviti 2 reda od 5 – 6 raviola u zavisnosti od prostora koji imaš. Prstima utrljati vodu između mjesta gdje se nalazi fil. Staviti drugo razvijeno tijesto na vrh i pritisnuti, kako bi se sjedinilo.
Rezačem za pizzu ili nožem (ili ako imaš poseban rezač za raviole) izrezati raviole. Viljuškom, prethodno umočenom u brašno “zapečatiti” rubove i staviti pripremljene raviole u nabrašnjenu posudu. Kada su svi ravioli spremni, staviti ih u ključalu vodu. Kuhati 3-4 minute (ili dok ne isplivaju na površinu).
Za sos spojiti sve sastojke u šerpu. Skuhane raviole staviti u šerpu, kako bi upili sav ukus. Prije serviranja staviti na tanjir i dodati svježu žalfiju.
Pogledaj postupak u videu:
Izvor: plantifullybasedblog.com