Trenutno čitaš
4 savjeta koji će ti pomoći da zaboraviš bivšu ljubav

4 savjeta koji će ti pomoći da zaboraviš bivšu ljubav

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Zaljubljivanje je jedinstven proces, koji se može desiti bez gotovo ikakvog truda sa tvoje strane. To je nešto što bi se trebalo dešavati lako, spontano, prirodno. S druge strane, odljubljivanje je kompleksan proces na kojem se mora mnogo raditi. Ako je do prekida veze došlo iz razloga koji nemaju veze sa nestankom ljubavi, vjerovatno ti period nakon raskida neće lako pasti.

Ipak, postoje mnogi načini kako da si olakšaš period emotivne osjetljivosti, koji nastaje nakon prekida veze. Dovoljno ti je teško zbog same situacije, nema potrebe da si dodatno otežavaš. Sve što je zaista potrebno jeste pomak u tvojim navikama, koji će ti pomoći da kreneš naprijed. Evo nekoliko korisnih savjeta koji su se pokazali efikasnim.

savjeti da zaboraviš bivšu ljubav
Foto: Unsplash
Unfollow

Ovo te sigurno ne iznenađuje, ali provjeravanje bivšeg partnera putem društvenih mreža nema nijednu pozitivnu stranu. Naravno, mnogo je lakše reći nego prestati sa ovom navikom. Iskušenje da zaviriš u njegov virtuelni svijet, često je preveliko i ne možeš mu odoljeti.

Ali, istraživanja su pokazala, da gledanje fotografija, videa, komentara i postova bivše ljubavi, odlaže proces odljubljivanja, jer potiče tvoje fantaziranje i maštanje o njemu. Ovo je posebno nezgodno ako potajno priželjkuješ pomirenje, a stvarnost je daleko od toga.

Novi post na instagramu izgleda sasvim bezazleno. Ali, fotografija zaista može govoriti hiljadu riječi i ako ti je cilj zaboraviti bivšeg partnera, bilo koji način na koji je prisutan u tvom životu, moraće nestati. Neprekidno gledajući detalje iz njegovog života, natjeraš svoj um da vjeruje da je ta osoba i dalje dio tvog svijeta, što direktno utiče na tvoje odluke i raspoloženje.

Tvoj konačan izbor treba biti da pritisneš opciju „unfollow“. Eliminisanje bivše ljubavi sa društvenih mreža, definitivno pomaže da prošlost ostaviš iza sebe i otvoriš novo poglavlje u svom životu. Takođe, oslobađa te od emocionalnog opterećenja koje donosi svakodnevno gledanje bivšeg partnera sa novom ljubavi, što može uzrokovati nepotreban bol.

Foto: Shutterstock
Pronađi nove hobije

Ljubav je osjećanje koje izaziva veliku ovisnost. Zanimljivo je da su osobe često više zaljubljene u iskustvo koje donosi zaljubljivanje, nego u stvarnu osobu. Zbog toga veliki broj ljudi žuri da se ponovo zaljubi, jer zaljubljenost im nudi nove avanture, sigurnost, povezanost, bliskost i zaštitu, a međusobni odnos daje dodatni smisao i svrhu svemu što rade. Ali, partner nije jedini izvor koji može pružiti ta iskustva.

Potraži druge stvari i aktivnosti, koje ti pružaju ovaj osjećaj – osjećaj koji je ljubav probudila u tebi. Ako ti nedostaje sigurnost, misli o trenucima hrabrosti u prošlosti. Učlani se u sportski klub, idi na ples, ili neku drugu aktivnost koju voliš i koja će ti pružiti nova poznanstva i iskustva. Umjesto fokusa na stvari koje ne možeš promijeniti, razmišljaj o tome šta sve možeš uraditi ove sedmice, zbog čega ćeš se osjećati odvažno, spontano ili radoznalo.

U suštini, preduzimanjem aktivnosti koje će ispuniti tvoj dan, učvršćuješ ideju da ti bivši partner nije potreban, a fokusiraš se na mnoga nova prekrasna osjećanja.

savjeti da zaboraviš bivšu ljubav
Foto: Shutterstock
Izbjegavaj „zajednička“ mjesta

Društveni mediji nisu jedini izvor podsjećanja na bivšeg partnera, a što je više podsjetnika koje trenutno možeš ukloniti iz svog života, to bolje. U početku je korisno izbjegavati kafiće, restorane i druga mjesta na koja ste redovno išli zajedno.

Obavezno stekni nova iskustva, pomoću kojih ćeš započeti drugačija druženja sa zabavnim ljudima i imati sve manje asocijacija na bivšu ljubav.

To ne znači da se moraš zauvijek odreći tih omiljenih objekata. Ali barem sada, dok još uvijek pokušavaš nadvladati osjećanja, izbjegavanje ovih okidača može biti neizmjerno korisno.

Pročitaj
raskid

savjeti da zaboraviš bivšu ljubav
Foto: Unsplash
Iskoristi sve šanse koje ti se pruže

Vrijeme je da razmisliš o svemu što je ispaštalo zbog veze i aktivno se potrudiš da to radiš sad, kad nemaš partnera.

Postoji prilika da se ponovo povežeš sa sobom, povratiš život i započneš sa zamišljanjem sebe u potpuno novoj vezi. Kada shvatiš da samački život nije nešto što će te zauvijek pratiti, možeš se osloboditi tereta samoće i iskoristiti dragocjeni period svog života.

Dakle, šta čekaš? Kreni na putovanje sa svojom najboljom prijateljicom, flertuj ili napokon usvoji onog kućnog ljubimca o kojem dugo sanjaš. Usredotoči se na pronalaženje novih iskustava, koja će te zadržati u sadašnjosti. Iako ti svi ovi koraci mogu pomoći da postepeno zaboraviš bivšu ljubav, stručnjaci se slažu da je ključno biti strpljiv prema sebi, poštovati svoje osjećaje i prepoznati da je postupak različit za sve.

Ako se tvoja ljubav intenzivira tek nakon vašeg raspada, to može biti znak koji govori o tome da se forsiraš da požuriš svoj proces oporavka i budeš negdje gdje trenutno nisi. Dozvoli sebi da budeš upravo tamo gdje treba da budeš, u sadašnjosti.

Srećno!

Izvor: elitedaily.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum