Trenutno čitaš
Zašto se budimo loše raspoloženi?

Zašto se budimo loše raspoloženi?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ako u zadnje vrijeme ustaješ na lijevu nogu, nisi sama. Svi mi imamo dane kada se budimo loše raspoloženi ili kada se osjećamo čudno i ne možemo se riješiti tog osjećaja. Međutim, ako shvatiš da se budiš loše raspoložena češće nego što je normalno i ne možeš da nađeš razlog zašto je to tako, onda bi možda trebala da preispitaš svoju rutinu spavanja i da resetuješ raspoloženje. Ultra ti donosi mišljenje stručnjaka kako ishrana, način života  i jednostavne promjene u svakodnevnom životu mogu da promijene tvoja jutra od namrgođenih u nasmijane.

© Getty Images

Zašto se budim loše raspoložena? Dok depresija, stres, previše alkoholnih pića i promjene godišnjeg doba mogu da dovode do negativnog stanja uma nakon buđenja, za tvoje loše raspoloženje je najvjerovatnije zaslužan manjak sna – i posljedice mogu da budu dalekosežne. “Osnovne percepcije svijeta se suptilno mijenjaju kada si preumorna,” kaže Penelope Lewis, autorka knjige Tajni svijet sna. “Pogoršava se osjetljivost na miris, i smanjuje se mogućnost primjećivanja kiselih ukusa. Postoje i suptilni problemi sa sluhom i vidom”.

Dokazi sugerišu da nas umor može dovesti do toga da vidimo svijet kroz negativan filter. Na primjer, vrlo je vjerovatno da ćemo nečiji neutralni izraz lica protumačiti kao negativan, i malo je vjerovatno da ćemo u stanju umora biti raspoloženi za humor. Nije najjasnije zašto se to dešava, ali jedno istraživanje sugeriše da je specifična regija prednjeg režnja, koja obično filtrira negativna osjećanja, onemogućena zbog nedostatka sna.

I dok je ustajanje na lijevu nogu s vremena na vrijeme potpuno normalno, takođe postoji par životnih navika koje dramatično utiču na san i doprinose negativnom raspoloženju. Donosimo ti četiri savjeta kako da naučiš da započneš dan sa osmijehom.

zašto se budimo loše raspoloženi
Unsplash
Jedi namirnice koje pospješuju dobar san

Stručnjaci se slažu da ono što jedeš naveče, ne samo da ima uticaj na to kako spavaš, već i kako ćeš se osjećati sljedeći dan. Loše raspoloženje odmah nakon buđenja može biti povezano sa načinom ishrane i uzrokovano niskim nivoom šećera, tako da obratiš pažnju na to šta večeraš prije spavanja.

“Neki ljudi su osjetljiviji na nizak nivo šećera u krvi što znači da njihov nivo šećera u krvi lakše oscilira,” kaže Jackie Lynch, nutricionista. “Na primjer, jedna moja klijentica je jela zaista uravnoteženo, ali je jela dvije kockice crne čokolade nakon večere. To je bilo dovoljno da utiče na njen nivo šećera u krvi preko noći. Kako bi zadovoljila potrebu za slatkim, preporučila sam joj čaj od sladića i problem je bio riješen.”

Ako jedeš za večeru bilo šta sa previše šećera kao što je čokolada, keks, alkohol ili hranu bogatu rafinisanim ugljenim hidratima kao što je hljeb, pizza, tjestenina i slično, u krevet ćeš otići sita, ali u toku noći tvoj visok nivo šećera u krvi bi mogao drastično da opadne. “Zbog toga ćeš se ojećati iscrpljeno i bez motivacije, i masivno će doprinijeti lošem raspoloženju ujutro”, rekla je Lynch.

Preporučuje se večera otprilike 3 sata prije odlaska u krevet i hrana koja sadrži balans proteina i ugljenih hidrata kao što je ćuretina, tunjevina, banane, krompir, integralni hljeb i kikiriki puter. Međutim, hrana koja sadrži amino kiselinu tiramin loše utiče na san i treba da je izbjegavaš uveče, a ovo uključuje dimljenu ribu, paprike, sir.

Održavaj nivo magnezijuma

Možda ćeš imati problema da zaspiš, ako se osjećaš anksiozno ili napeto. Lynch kaže da bi ovo moglo da ukaže na nedostatak magnezijuma, esencijalnog minerala čiji nivo veoma lako opada usljed stresa.

Magnezijum se može naći u tamno zelenom povrću, zato je važno da ga jedemo svaki dan – salata od špinata, na primjer.

Pročitaj
turska digitalni nomadi

zašto se budimo loše raspoloženi
Unsplash
Čuvaj jetru

U tradicionalnoj Kineskoj medicini, jetra je sjedište ljutnje. Tako da, ako si pila noć prije, bez obzira da li umjereno ili pretjerano, jetra će biti pod stresom, i to će uticati na njenu sposobnost da detoksikuje tijelo, a tvoj san će biti ugrožen.

“Vitamin C je vitalan u jetrinom procesu detoksikacije, tako da par grama ovog vitamina prije spavanja može da ublaži simptome mamurluka,” predlaže Lynch.

zašto se budimo loše raspoloženi
Unsplash
Ne preskači doručak

Da li uvijek doručkuješ kako bi započela dan sa osmijehom? Stručnjakinja za san dr. Nerina Ramlakhan i Jackie Lynch se slažu da je doručak ubrzo nakon buđenja ključna stvar za podizanje raspoloženja.

Ne zaboravi da izbjegavaš rafinisane ugljene hidrate kao što su kroasani, mafini i zašećerene žitarice, koji će povećati nivo šećera koji će naglo pasti i dovesti do niske energije i lošeg raspoloženja.

Protein je ključna namirnica za doručak. Zato se uvijek odluči za kajganu, jogurt, avokado, kuhana jaja, tost od integralnog hljeba i integralne žitarice sa jogurtom.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum