Trenutno čitaš
Tokom ljeta se tuširamo više puta dnevno, međutim ovo je veoma važno zapamtiti!

Tokom ljeta se tuširamo više puta dnevno, međutim ovo je veoma važno zapamtiti!

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Vruće je, ljepljivo je, znojimo se – ljeto je… Svi se možemo složiti da ništa nije tako dobro kao tuširanje po vrućem danu, iako se baš ne rashladimo ili to traje kratko ipak sav znoj i ljepljivost od vrućine voda skine. Međutim, tuširanje tijela više puta dnevno može potencijalno isušiti kožu i izazvati brojne kožne probleme, ako ne vodimo računa o svojim navikama tokom tuširanja. Zato ti donosimo nekoliko ključnih savjeta da sačuvaš zdravlje svoje kože tokom vrućih ljetnih dana, kada se prekomjerno tuširamo…

Foto: unsplash

Tuširaj se mlakom ili hladnom vodom

Iako je ovo generalno dobro pravilo, ne vole svi da se tuširaju mlakom ili hladnom vodom. Topla ili vruća voda dodatno isušuje kožu, a dodatno provođenje vremena na suncu, takođe oduzima prirodu vlagu tvojoj koži, čineći argument za hladno tuširanje tokom ljeta još jačim.

Nemoj korisiti sapun dok se tuširaš

Uobičajena zabluda je da je prekrivanje tijela sapunom od glave do pete, jedini način da zaista očistimo kožu. Istina je da bez obzira koliko hidratantna formula za pranje tijela može biti, pranje kože/tuširanje pogotovo više puta dnevno, može dovesti do velikog isušivanja kože. Ako se tuširaš više od jednom dnevno, trebaš koristiti sapun ili gel za tuširanje samo na dijelovima tijela koji se zaista zaprljaju, znoje ili proizvode miris, a ostatak tijela nemoj stalno prati sapunom ili gelom za tuširanja, samo dobro operi vodom.

Foto: unsplash

Hidratiziraj kožu nakon tuširanja

Pročitaj

Hidratiziraj kožu neki losionom, nakon svakog tuširanja. Ovo obnavlja lipide u koži i sprečava transepidermalni gubitak vode u koži. I iako bi moglo biti primamljivo da se izležavaš u peškiru više od nekoliko minuta nakon tuširanja, trebalo bi da staviš losion što je prije moguće nakon što izađeš iz kade. Ako čekaš predugo, propustićeš taj uski prozor prilike da zaista uneseš u kožu te hranjive sastojke, prije nego što sva voda ispari s površine kože, poručuje dermatologinja Whitney Bowe.

Izvor: mindbodygreen.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum