Trenutno čitaš
Neočekivani saveznici: Grickalice koje ipak pomažu pri mršavljenju

Neočekivani saveznici: Grickalice koje ipak pomažu pri mršavljenju

grickalice pomažu pri mršavljenju
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Od orašastih plodova do sušenog voća, čipsa i sira, saznaj kako ove zdrave grickalice mogu podržati tvoje ciljeve mršavljenja.

Kada se spomene gubitak težine, mnogi od nas brzo odbacuju omiljene grickalice. Međutim, evo osvježavajućeg pogleda: neke od tih takozvanih “loših” grickalica zapravo mogu podržati put ka mršavljenju.

Kako je istaknuto u naučnom pregledu iz 2019. godine u “International Journal of Food Sciences and Nutrition”, osobe koje često grickaju, posebno one s viškom kilograma, često konzumiraju više vlakana, voća i povrća. Evo kako možeš uključiti neke neočekivane grickalice u svoj zdrav stil života.

Pinterest

Za razliku od uobičajenih uvjerenja, grickalice mogu doprinijeti tvojim ciljevima mršavljenja. Odabirom grickalica bogatih proteinima, zdravim mastima i vlaknima, možeš donositi zdravije odluke. Prihvati ove neočekivane saveznike u mršavljenju i redefiniši svoju putanju grickanja za zdraviji i ispunjeniji stil života.

Moć balansiranog grickanja

Važno je pronaći balans između ugljikohidrata i proteina. Ne samo da ova kombinacija pruža trajnu energiju, već i hranjive tvari poput zdravih masti i vlakana mogu doprinijeti osjećaju sitosti. Kako naglašava Katie Drakeford, doktorica iz Oklahome, ključ je biti svjestan hranjivih sastojaka i porcija u grickalicama.

Orašasti plodovi: Delikates

Marcie Vaske, nutricionista iz Oswald Digestive Clinic u Minneapolisu, otkriva ljepotu orašastih plodova. Za razliku od uobičajenog mišljenja, orašasti plodovi poput badema, pistacija, kikirikija, lješnjaka i oraha nude obilje zdravih masti, proteina i vlakana. Kako sugeriše naučni pregled iz 2021. godine u “Obesity Reviews”, konzumacija orašastih plodova može podržati gubitak masnoće i težine.

Suho voće: Prirodne slastice

Za one s izraženim slatkim zubom, suho voće može biti spas. Nutricionisti preporučuju opcije poput grožđica, suhih borovnica, šljiva, brusnica, smokvi i datula, bogate esencijalnim hranjivim tvarima i vlaknima.

Pinterest

Čips: Neočekivani saveznik

Da, dobro si pročitao/pročitala! Čips može biti dio tvog putovanja mršavljenja. Dr. Jenn Schmidt, preporučuje kombinaciju čipsa s salsom ili grčkim jogurtom za dodatne hranjive tvari i ukusno grickanje. Samo nemoj da pretjeruješ, ograniči porcije i ne jedi čips često, ali čips nije zabranjen na putu ka mršavljenju.

Krekeri: Nisu krivci

Dok mnogi povezuju krekere sa praznim kalorijama, njihovo kombinovanje s proteinskim namazima kao što su tuna namaz, avokado namaz ili humus namaz može pojačati njihovu nutritivnu vrijednost.

Banana: Mit razbijen!

Banane su izvor hranjivih tvari, iako su slatko voće i imaju viši glikemijski indeks, banane su ipak saveznici u mršavljenju posebno kada se kombinuju s proteinskim namirnicama poput badema, kikiriki putera i jogurta.

Pročitaj
prednosti plivanja u moru

Sirevi: Ukusno iznenadjenje

Ljubitelji sira, radujte se! Iako se sir često percipira kao bogat masnoćama i kalorijama, nudi esencijalne hranjive tvari i slobodno uživaj u grickanju svojih omiljenih sireva, a možeš ih kombinovati uz suho voće i orašaste plodove i zdrave namaze poput humusa ili avokado namaza.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum