Trenutno čitaš
Albanske plaže su stekle status najpopularnijih destinacija za ljetovanje

Albanske plaže su stekle status najpopularnijih destinacija za ljetovanje

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Albanija ima predivnu obalu Jadranskog i Jonskog mora koja je fotogeničan kutak zemlje sa mnogo pješčanih plaža, kristalno čistom vodom i spektakularnim pogledom. Sudeći prema društvenim mrežama, Albanija je ove godine postala popularna destinacija za ljetovanje, a osim što brojne turiste privlače korektne cijene smještaja i hrane, prirodne ljepote nešto su čime se ova zemlja itekako može pohvaliti. 

Ono što je najvažnije, prelijepih plaža ne nedostaje, a svojom bijelom čistoćom i prozirnim tirkiznim morem parira obližnjoj Grčkoj. Izdvojili smo nekoliko najpopularnijih plaža u Albaniji koje uključuju plaže u gradovima poput Sarande, Dhermi i Ksamil.

Plaža Dhermi je jedna od najboljih plaža u Albaniji, kako po izgledu tako i po popularnosti. Nalazi se između Valone i Sarande na albanskoj rivijeri i proteže se oko 1 kilometar duž obale. Nevjerovatne plave vode protežu se prema horizontu, dok je sama plaža sastavljena od finog bijelog pijeska. Sa zadnje strane je dugo šetalište prepuno barova, restorana i klubova na plaži. Ovdje možeš uživati u zabavi na nekoj od plaža ili pobjeći od gužve da pronađeš malo privatnosti i malo prostora za sebe.

Teško je riječima objasniti koliko su ovdje prelijepe plaže. Pijesak je čisto bijel, a na moru postoje tri mala ostrva do kojih možeš doći i istražiti ih čamcem ili plivanjem. Barova i restorana na plaži ovdje ima u izobilju, piće su je odlično i preporučujemo da probaš ukusne dagnje.

Priobalni grad Saranda smatra se nezvaničnim glavnim gradom albanske rivijere. To je jedno od najposjećenijih mjesta u zemlji, iz više razloga: grad je blizu granice sa Grčkom i ima mnogo prelijepih plaža. Jedan od favorita je Pulebardha, do kojeg se može stići autobusom.

Plaža Gjipe je pravo skriveno blago duž albanske obale. To je mala plaža sa prekrasnim vodama Jonskog mora koje zapljuskuju njegovu pješčanu obalu. Za sve avanturiste ovo je idealna plaža, jer je potrebno pješačenje, ali definitivno se isplati svaki korak jer prizori ostavljaju bez daha. Moguće je krenuti na izlet brodom iz obližnje Himare do ove udaljene plaže. Uprkos osamljenosti, ovdje se nalazi nekoliko ležaljki i suncobrana, kao i neke prilično hladne morske pećine koje možeš istražiti u blizini.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum