Trenutno čitaš
10 odličnih načina da smanjiš stres na poslu

10 odličnih načina da smanjiš stres na poslu

stres na poslu
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Uzastopni sastanci, strogi rokovi i tekući projekti zahtijevaju mnogo energije, a ponekad rizikujemo da potpuno ispraznimo baterije pokušavajući da pređemo sve što je na našim listama prije kraja dana.

Dok prekovremeni rad može biti koristan s vremena na vrijeme, jedan od najboljih i najzdravijih načina da ostanemo produktivni i efikasni, jeste da napravimo korak unazad i vježbamo smirenost i zahvalnost da ponovo napunimo baterije i vratimo fokus. Pročitaj ovih deset načina kako da smanjiš stres na poslu.

posao
Canva

Daj sebi 10 minuta za kratku vježbu smirenosti

Ne moraš čak ni da zatvaraš oči. Uzmi si vremena da slušaš video sa vježbama disanja ili pažljivo posmatraš ono što vidiš oko sebe. Ove vježbe mogu napraviti razliku u produktivnosti, raspoloženju i stanju uma.

Vježbaj zahvalnost

Umjesto da se fokusiraš na ono što nije u redu, pokušaj da se podsjetiš na pozitivne stvari. Možda smo zahvalni što nam plata omogućava da živimo uravnoteženiji život. Možda smo sretni što imamo sjajnog šefa. Ili iako ovaj posao nije nešto što želimo da radimo, pomaže nam da shvatimo kako bismo radije provodili svoje radne dane.

Budi prisutna/prisutan

Provjeri šta osjećaš, vidiš, doživljavaš i čuješ. Čak i ako uzimamo gutljaj kafe između pisanja izvještaja, zaista uživajmo u tom gutljaju i fokusirajmo se na svoje postupke.

Foto: unsplash.com

Fokusiraj se na jednu stvar

Pokušaj pristup s jednim zadatkom. Multitasking ne povećava uvijek produktivnost i može čak izazvati više stresa. Fokusiraj se na jednu stvar i samo jednu stvar dok ne završiš zadatak i onda možeš preći na nešto drugo.

Istegni se

Nakon što pređeš stavku sa svoje liste, prošetaj po kancelariji ili izađi na nekoliko minuta. Istegni noge i ruke tako da možeš opustiti svoje tijelo nakon cjelodnevnog sjedenja.

Prilagodi ručak

Umjesto da preskačeš obrok, uzmi vremena da uživaš u ručku. Iskoristi obrok da se vratiš u sadašnjost. To znači da nema telefona i laptopa, samo se fokusiraj na ono što radiš, uzmi zasluženi odmor i uživaj u hrani.

Ostani skroman/skromna

Budimo zahvalni ljudima u našem životu koji su nam pomogli da dođemo do onoga što jesmo i onima koji i  dalje doprinose našem uspjehu. Naporno radi da pomogneš svom timu i kompaniji da napreduje.

stres na poslu
unsplash

Obaveži se na vježbanje

Ako vježbanje smirenosti nije već dio dnevne rutine, u redu je da imaš podsjetnike. Navij alarm za male pauze ili napravi trominutnu vježbu disanja.

Pročitaj
slow living

Prihvati ono što ne možeš promijeniti

Postoje neke stvari koje se dešavaju na radnom mjestu, nad kojima mi nemamo kontrolu. Prihvatanje ovih situacija, učenje iz bilo kakvih grešaka i kretanje naprijed znači da prihvataš sadašnjost baš onakvom kakva jeste.

Usmjeri se ka razvoju misli

Otvori se novim mogućnostima i iskoristi bilo koju povratnu informaciju, kao priliku da rasteš i naučiš nešto novo što će pomoći da ostaneš na svom putu. Prihvati nove odgovornosti izazovi sebe i znaj da ćeš se na kraju poboljšati, naučiti prilagoditi i sigurno razviti nove vještine.

 

Izvor: www.goodnet.org

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum