Kada stigne jesen, režim hibernacije previše se koristi zahvaljujući prevelikim džemperima i kaloričnoj hrani. I iako nema ništa loše u tome da si ugodiš ukusnim jelima, postoje mnogobrojne zdrave namirnice, koje su podjednako zadovoljavajuće. Brooke Alpert, R.D., autorka knjige “The Sugar Detox”, i Tina Ruggiero, R.D., autorka knjige “The Truly Healthy Family Cookbook”, otkrivaju koje super namirnice trebaš jesti ove sezone.
SLATKI KROMPIR
Ako još uvijek više voliš bijeli krompir, propuštaš nutritivno bogatiji i ukusniji slatki krompir ili batat. Slatki krompir prepun je vitamina A i C, i vlakana, a da ne spominjemo da je sjajan izvor glutationa, antioksidansa za koji su istraživanja pokazala, da mogu pomoći u zaštiti stanica koje proizvode energiju, koja ti sada očajnički treba.
PROKELJ
Ovo povrće su ratnici, koji se bore protiv raka i puni su vitamina K, hranjivog sastojka koji je povezan s jačim kostima i manje trbušne masti. Takođe je prirodno nisko kalorično, sa niskim vrijednostima natrijuma i masti. Uz to, jedenje prokelja sa integralnim žitaricama stvara protein, pa ih vegetarijanci i vegani mogu kombinovati sa cjelovitom pšeničnom tjesteninom, maslinovim uljem i parmezanom za obilan obrok ove jeseni.
BUNDEVA
Bogata vitaminima A, C i K, bundeva je hranjiva poslastica u ovo doba godine, jer samo jedna šolja sadrži 7 grama vlakana. Pomiješaj kašiku ili dvije pirea od bundeve u zdjelu zobene kaše ili proteinski shake za dodatak okusa i antioksidansa.
CIKLA
Cikla ima malo kalorija i bogata je hranjivim tvarima, posebno magnezijumom – samo jedna šolja osigurava više od 25% dnevne potrebe. Istraživanje iz 2013. godine, pokazalo je da je veći unos magnezijuma povezan s nižim razinama glukoze i inzulina (čiji su viši nivoi povezani s povećanjem tjelesne težine). Pokušaj dodati malo maslinovog ulja i češnjaka za jednostavan, ali ukusan prilog.
CIMET
Istraživanje je pokazalo, da ovaj začin može pomoći u kontroli šećera u krvi, što zauzvrat može suzbiti apetit tako da ne jedemo kada zapravo nismo gladni. Samo četvrtina čajne kašičice dnevno učiniće trik, pa uživaj kako god želiš: pospi na zobene pahuljice ili jogurt, narezano voće ili dodaj cimet u kafu ili čaj.
GLJIVE
Ako jesenji kraći dani dovedu do pada energije, pokušaj ubaciti gljive u svoj jelovnik. Jedna su od rijetkih namirnica, koja je prirodno bogata vitaminom D, a koja je povezana sa gubitkom kilograma i potencijalnim efektima povećanja raspoloženja.
SMOKVE
Slatko i lako za jesti, ovo često previdjeno jesenje voće sadrži mnogo vlakana, zajedno s drugim važnim hranjivim sastojcima kao što su vitamin B6 i kalijum. Ipak su bogate šećerom i kalorične, pa pojedi oko tri velike smokve po obroku.
SJEMENKE BUNDEVE
Kao ukusna grickalica ili hrskavi dodatak salati. Ove sjemenke sadrže magnezijum, vlakna, proteine i L-triptofan, pojačavač raspoloženja, koji ti takođe pomaže da brže zaspiš.
KURKUMA
Istraživanja pokazuju, da je kurkuma prepuna protuupalnih svojstava koja su dobra za naše cjelokupno zdravlje, ali to nije jedini as u rukavu: drugo istraživanje je takođe začin povezalo sa nižim tjelesnim masnoćama i manjim povećanjem tjelesne težine. Dodaj je čorbama, pečenim jelima ili u jutarnji smoothie.