Već neko vrijeme znamo da hrana s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, ima mnogo zdravstvenih prednosti, poput smanjenja upale, boljeg zdravlja srca i mozga, te poboljšanog pamćenja i kognitivnih sposobnosti.
Ali naučnici i doktori takođe su otkrili više o antioksidansima i kako oni štite naše ćelije i organe od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu ubrzati starenje i bolesti. Orašasti plodovi i sjemenke neke su od najzdravijih namirnica koje možemo jesti, izvor su Omega-3 masnih kiselina i antioksidansa, koji se mogu dodavati raznim jelima ili jesti u izvornom obliku.
Ali postoji nešto posebno u orasima, koji sadrže najveći udio fenola među orašastim plodovima i najviše pojačano antioksidativno djelovanje. Postoji bezbroj načina da orahe uvrstiš u svoju svakodnevnu prehranu: kao ukusan dodatak kolačima, u kori za pitu ili umiješane u zdravi umak, smuti, zobenu kašu ili salatu.
A budući da sadrže veliku količinu magnezijuma, takođe su dobar međuobrok za pojesti prije spavanja. Orašasti plodovi imaju toliko zdravstvenih prednosti da su mnogi nutricionisti orahe čak počeli nazivati najnovijom super hranom.
Kako sve više ljudi pokušava jesti manje ili se potpuno osloboditi mesa, a inflacija uzrokuje rast cijena mnogih biljnih alternativa, pojavila se potreba za više proteinskih opcija koje su lakše za novčanik, a orasi definitivno odgovaraju tom opisu.
Orasi su korisni za održavanje zdrave težine
Orasi takođe pomažu da se duže osjećaš sito. “Jedenje šake oraha svaki dan jednostavan je način za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Mnogi su ljudi zabrinuti zbog neželjenog debljanja kada uvrste orašaste plodove u svoju prehranu”, dr. Emilio Ros, direktor Klinike za lipide, Služba za endokrinologiju i prehranu, Bolnička klinika u Barseloni, rekao je: “Naše je istraživanje pokazalo da zdrave masnoće u orasima nisu uzrokovale debljanje ljudi.”
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.
Izvor: mashed.com