Trenutno čitaš
Salata od tjestenine sa pesto umakom od oraha

Salata od tjestenine sa pesto umakom od oraha

salata

Ova salata od tjestenine savršen je izbor kada tražiš obrok koji će te oduševiti svojim bogatim ukusom.

Sočni pečeni paradajz i crvene paprike daju poseban aromatičan dodir, dok povrće poput brokule ili svježih paprika možeš prilagoditi svom ukusu i sezoni. Idealna je kao lagani ručak ili prilog koji će donijeti dašak topline u zimske večeri.

Sastojci:

  • 450 g tjestenine penne
  • 125 g oraha (nasjeckanih)
  • 40 g svježeg bosiljka
  • 15 g svježeg peršuna
  • 100 g svježe naribanog parmezana
  • 1 češanj bijelog luka (narendan)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat bibera
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 1 srednji paradajz (nasjeckati)
  • 1/2 nasjeckane pečene crvene paprike (iz tegle ili konzerve)
Foto: eatingwell.com

Priprema:

  • Skuhati tjesteninu. Isprati u hladnoj vodi i ostaviti da se ocijedi.
  • Staviti u blender bosiljak, peršun, orahe, prmezan, bijeli luk, sok od limuna, so i biber, i miksati dok se ne usitni. Dodati malo ulja.
  • Staviti pesto sos u veliku posudu i pomiješati sa tjesteninom, dodati paradajz i paprike. Još jednom dobro promiješati, kako bi se sve izjednačilo. Po želji posuti svježim bosiljkom i poslužiti.

Prijatno!

Pročitaj
piroške a krompirom

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum