Unaprijedi svoju omiljenu pastu sa ovim super jednostavnim, zdravim i ukusnim receptom za pastu sa gljivama, povrćem i orašastim plodovima…
U svijetu kulinarstva, tjestenina se ističe kao voljeni klasik. Njena raznolikost je bezgranična, a mi ti otkrivamo recept koji ne samo da slavi ljepotu tjestenine, već je i podiže na novi nivo zdravlja i ukusa.
Pripremi se za putovanje kroz mirise i okuse s našom super jednostavnom, ukusnom i zdravom pastom sa gljivama, povrćem i orašastim plodovima. Ovaj recept besprijekorno spaja praktičnost, nutritivnu vrijednost i okus, čineći ga savršenim dodatkom svakom stilu života. Zaroni s nama u svijet primamljivih aroma i divnih okusa!
Dodatkom gljiva i hrskavih orašastih plodova, ovaj recept za pastu postaje simfonija tekstura i okusa. To je dokaz da zdrava ishrana može biti užitak. Zašto se zadovoljiti običnim kad možeš unaprijediti svoju pastu do izvanrednih visina? Probaj ovaj recept i dopusti svojim osjetilima da plešu od radosti dok uživaš u svakom zalogaju. Pripremi se da se očaraš. Sretno kuhanje!
Sastojci:
- 250 g integralne tjestenine (ili tjestenine bez glutena ako preferiraš)
- 2 šolje cherry paradajza, prepolovljene
- 1 srednje velika tikvica, tanko narezana
- 1 crvena paprika, tanko narezana
- 1 šolja gljiva, narezanih
- 2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/4 šolje raznih orašastih plodova (poput badema, pistacija, kikirikija, pinjola ili oraha), grubo nasjeckanih
- So i biber, po ukusu
- Svježi listovi bosiljka za dekoraciju
- Naribani parmezan (opciono, za posluživanje)
Priprema:
Skuhaj integralnu tjesteninu dok ne bude al dente. Ocijedi i stavi sa strane. U velikoj tavi, zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj sitno nasjeckani bijeli luk i dinstaj dok ne zamiriše, oko 1-2 minute. Dodaj tikvicu, crvenu papriku i gljive. Dinstaj, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša ali i dalje ostane hrskavo, oko 3-4 minute. Dodaj grubo nasjeckane razne orašaste plodove u tavu i kratko ih poprži, pojačavajući njihov okus.
Dodaj skuhanu tjesteninu i cherry paradajz u tavu. Blago promiješaj sve dok se dobro ne sjedini. Posoli i pobiberi po ukusu. Makni tavu sa vatre. Ukrasi tjesteninu natrganim svježim listovima bosiljka i dodatnom posipanom količinom prženih oraha za dodatnu hrskavost i aromu. Ako želiš, završi s malo naribanog parmezana.
Super jednostavna, ukusna i zdrava pasta je sada spremna za uživanje!