Tjestenina od kukuruza i tikvica s parmezanom je brzo, jednostavno i zdravo ljetno jelo. Jednostavno se priprema, a ljetno povrće se odlično nadopunjuje sa začinskim biljem i pastom. U ovoj laganoj i zdravoj tjestenini od tikvica nema sosa, ali uz sve okuse ovog jela, neće ti biti ni potreban.
Sastojci:
340g orecchiette ili farfalla tjestenine, kuvane
1 kašika maslinovog ulja
3 kašike putera
3 čena bijelog luka
4 male tikvice narezane na kockice
1 šolja kuvanog kukuruza (može i smrznuti)
3 do 4 mladog luka (bijeli i zeleni dio držati odvojeno)
1 kašičica italijanskih začina
so i crni biber po ukusu
svježi limunov sok, po ukusu
1/2 šolje parmezana
1/4 do 1/2 kašičice pahuljica crvene paprike
svježi natrgani bosiljak, origano ili peršun
Priprema:
Tjesteninu skuvati al dente u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju; oko 9 minuta za orecchiette. Rezerviši 1/2 šolje vode za tjesteninu.
Zagrij ulje i puter u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj bijeli luk i bijeli dio mladog luka; kuhaj često miješajući, dok ne zamiriše; oko 1 minute.
Umiješaj tikvice, kukuruz i italijanski začin. Kuvati povremeno miješajući dok tikvice ne omekšaju i skuvaju se; oko 3 do 4 minute. Začini solju i biberom.
Dodaj tjesteninu i polovinu rezervisane vode za tjesteninu u tavu, miješajući da se premaže. Kuvaj 1 minutu i dodaj još vode za testeninu po potrebi. Umiješaj zeleni dio mladog luka, parmezan i ljuspice crvene paprike. Probaj i začini solju i biberom po potrebi. Posluži u zdjelicama za tjesteninu, ukrasi s još mladog luka, svježeg začinskog bilja i malo maslinovog ulja.