Trenutno čitaš
Koje su prednosti ispijanja soka od aloe vere?

Koje su prednosti ispijanja soka od aloe vere?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Svi znamo da su biljke korisne za naše zdravlje. One osvježavaju naše domove, daju nam kiseonik za disanje, a mogu čak i izliječiti naše bolesti. Ovo se posebno odnosi na biljku aloe vera. Kada većina ljudi pomisli na upotrebu aloe vere, obično pomisle na hladan balzam za liječenje opekotina od sunca ili losion za smirivanje iritacije kože. Međutim, studije su nedavno pokazale da je aloe vera korisna za naše tijelo na još više načina.

sok od aloe vere
Foto: freepik.com

Biljke aloe vere su jeftini sukulenti koji se mogu uzgajati napolju u toplijim predjelima ili u lijepim saksijama u zatvorenom prostoru blizu sunčeve svjetlosti. Kada sakupljaš aloju iz biljke, jednostavno pronađeš debeljuškasti list i istisneš supstancu nalik gelu. Bilo da koristiš gel kao balzam ili ga ekstrahuješ da bi ga pomiješao/la u obliku soka, možeš pomoći svom zdravlju. Aloja se može pronaći i u slobodnoj prodaji ukoliko ne želiš da je uzgajaš.

Prednosti konzumiranja ovog svestranog sukulenta su brojne. Sok od aloe vere je zaslužan za poboljšanje probave, čišćenje kože, pa čak i pomoć u preddijabetičkoj njezi.

Vanjske prednosti aloe vere
Foto: freepik.com

Mnogi od nas su koristili aloe veru za ublažavanje opekotina od sunca, tako da znamo da može biti vrlo ljekovita za našu kožu. Štaviše, poznato je da sok od aloe vere uklanja akne. Budući da se akne mogu pojaviti ako je osoba dehidrirana, hidratantni efekti aloe vere stvaraju svilenkast, čist ten. Sok od aloe vere takođe obezbjeđuje tijelu vitamin C. Dok je vitamin C povezan sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja, on takođe zaglađuje bore, ubrzava zarastanje rana i održava kožu mekom.

Uz hidrataciju kože, dokazano je da dodavanje aloe vere poboljšava elastičnost kože i proizvodnju kolagena. Uvijek tražimo isplative načine da usporimo efekte starenja na naše tijelo, a konzumiranje aloe vere može biti prirodan način da to učinimo.

Unutrašnje prednosti soka aloe vere
sok od aloe vere
Foto: freepik.com

Iako je istina da sok od aloe vere pomaže našem zdravlju izvana, dodavanjem ovog soka u našu ishranu možemo iznutra dobiti još važnije prednosti. Važno je zapamtiti da se sok od aloe vere nikada ne smije smatrati lijekom za dijabetes, ali istraživanja pokazuju da on zapravo poboljšava razinu šećera u krvi natašte za one koji su preddijabetičari. Sok od ovog sukulenta je takođe povezan sa pomaganjem zdravlju usta i desni, ublažavanjem sindroma iritabilnog crijeva i poboljšanjem vida. Nadalje, biljke aloe vere sadrže biljne spojeve nazvane polifenoli, koji proizvode protuupalna svojstva koja podstiču zdravlje crijeva.

Pročitaj

Na kraju, istraživanja pokazuju da, generalno, sok od aloe vere u umjerenim količinama može pomoći našem tijelu da se osjeća bolje i da naša koža izgleda zdravije.

Izvor: glam.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum