Trenutno čitaš
Način razmišljanja koji dijele sve vođe

Način razmišljanja koji dijele sve vođe

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

U dobrim vremenima, moć može da zvuči kao prilično prljava riječ. Generalno je povezujemo sa lošim ponašanjem i zloupotrebama. Zbog ovoga, mnogi od nas imaju problem sa “posjedovanjem” sopstvene moći. Zatim je došla kriza i podsjetila nas na važnu, pozitivnu ulogu koju igra moć.

Kada je virus zavladao planetom, mnoge kompanije suočile su se sa finansijskom krizom. Države koje su morale da se udruže kako bi prevazišle ovaj izazov, a vrijednost kompetentnih, pažljivih i moćnih vođa koji čine da svi radimo zajedno, je očigledna. Kako da postaneš vođa, ako tvoja nesigurnost, povezanost ili lični stil čine moć upravljanja nelagodnom? Ultra ti donosi jedan veoma jednostavan ali suštinski savjet Debore Gruenfeld, psihologinje sa Stanford univerziteta.

način razmišljanja vođe
Getty Images

Moć, istakla je Gruenfeld, nije kako se osjećaš. Moć je kako se drugi ljudi osjećaju prema tebi. I zato kada želiš da izgledaš moćno, ključ je da se ne fokusiraš na sebe, već na druge.

Ovo je tehnika koju glumci koriste kako bi prevazišli nervozu i izgradili harizmu. “Namjerno se fokusiraju na drugu osobu u sceni, ne na publiku. Postoje mnoge stvari koje ne možemo da kontrolišemo u životu, ali jedna koju možemo, uz pomoć vježbe i discipline, je na šta usmjeravamo pažnju”, rekla je Gruenfeld. Ovaj trik takođe koriste i vođe.

Kada želite da maksimizujete moć, skrenite pažnju sa sebe na druge. “Fokusirajte se na ono što pokušavate da postignete, i definišite to prema drugoj osobi. Da li želite da ta osoba vjeruje u vašu stručnost i autoritet? Da li želite da se osjeća kao da je razumijete? Da uradi ono što kažete bez diskusije?

Da li će to značiti da ćete ponekad morati da djelujete na način koji će se činiti čudan i neautentičan? Vjerovatno, ali to ne znači da ste neiskreni i manipulativni. Znači da igrate vašu ulogu za dobrobit publike, baš kao glumci.

Pročitaj
samopouzdanje

način razmišljanja vođe
Foto: freepik.com

“Previše vrednujemo ideju autentičnosti – da budemo ono što jesmo. Ali sposobnost da vidimo sebe onako kako nas drugi vide je veoma važna vještina. To je zapravo prekretnica u zrelosti razvoja,” Gruenfeld podsjeća one kojima je neugodno da se igraju sa očekivanjima. “U svim vrstama grupa, pojedinci koji se ponašaju na način koji se od njih očekuje su društveno poželjni i donose odluku da stave ciljeve grupe ispred individualnih ciljeva.”

“Ako ste šef, roditelj, vođa tima, ili čak ako niste potpuno sigurni u te uloge, morate da igrate vašu ulogu. Želite da uradite šta god je potrebno kako bi se drugi osjećali sigurno. Ponekad ovo zahtjeva da budete jači, manje tolerantni, manje ljubazni nego obično – kako bi ljudima dali do znanja da ste na visini zadatka i da ćete riješiti problem. A to ponekad znači odstupanje, usporavanje, pokazivanje poštovanja drugima, tako što ćete zaista slušati,” dodala je Gruenberg.

Šta ovo znači? Ako se suočavate sa teškim vremenima i morate prevladati nelagodu i sumnju da biste se vodili snagom, prvi korak je prevladavanje samog sebe. Samo fokusiranjem na druge i njihove potrebe, osjećanja i očekivanja moći ćete da postanete moćni vođa koji treba da budete kako biste prevazišli krizu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum