Trenutno čitaš
Jedna mala promjena zaista unapređuje sve vrste odnosa i veza

Jedna mala promjena zaista unapređuje sve vrste odnosa i veza

komunikacija

Harvardska studija, pratila je živote 724 muškarca, žena, a sada i njihovih potomaka u posljednjih više od 80 godina. To je najdugotrajnija studija o tome šta čini sretan, ispunjen život ikada i skupila je niz podataka i generisala beskrajne rezultate i uvide. Međutim, kada je glavni istraživač, George Valliant, zamoljen da sumira nalaze, njegov odgovor je bio jednostavan: “Sreća je ljubav. Tačka.”

Foto: Pexels

Zdrave veze su srce sretnog života koje kuca. Oni su i motor pokretač. Svaki uspješan profesionalac zna da se skoro svaka industrija temelji na odnosima, a nauka pokazuje da je veća vjerovatnoća da će oni u sretnim partnerskim odnosima, koji podržavaju jedni druge, biti uspješni i u profesionalnom smislu. Čak i prijatelji imaju dubok uticaj na naše živote, uklanjajući stres, poboljšavajući mentano zdravlje i čineći život generalno ugodnijim.

Kakvi god da su tvoji ciljevi za 2022. godinu, jačanje odnosa i veza svih vrsta, pomoći će ti da postigneš svoje ciljeve. Srećom, mnogi od najuticajnijih savjeta vezanih za odnose i veze, primjenjuju se u osnovi na svaku vrstu odnosa i mnogo toga je relativno jednostavno za implementaciju.

Istraživačica veza i odnosa Carol Bruess, ponudila je 6 odluka vezanih za novu godinu. Sve odluke podstiču na razmišljanje, ali jedna je toliko jednostavna i široko primjenjiva…

Foto: Pexels

Skoro svima je rečeno da je “dobra komunikacija tajna sjajnih veza”. Carol Bruess ističe sljedeće: “Nije svaka komunikacija stvorena jednaka. Vikanje je komunikacija, na primjer, kao i laganje. Za bolje odnose ne treba nam samo komunikacija, već efikasna komunikacija”, a Carol Bruess ima jednostavan prijedlog kako da poboljšaš svoje odnose i veze – odluči da onima do kojih ti je stalo, postaviš otvorenija pitanja ove godine.

Pitaj kolegu koji sjedi u tvojoj blizini: ‘Šta ti je do sada bio najbolji dio sedmice?’; pitaj svog komšiju kada ste oboje u šetnji sa svojim psima: ‘Šta te pokreće ovih dana?’; ili pitaj svoje dijete: ‘Čega se najviše plašiš da će vam se dogoditi sljedeće godine?’, pitaj svog partnera/partnerku kako je proveo dan, šta bi voio da ostvai u ovog godini, „Zatim, budi u potpunosti prisutna/prisutan dok slušaš njihov odgovor, a da ih ne prekidaš svojim odgovorom ili ne okrećeš glavu, ne gledaš u telefon, ne gledaš u TV”, poručuje istraživačica Carol Bruess.

Pročitaj

Foto: Pexels

Ne samo da će ovo vjerovatno dovesti do smislenijih razgovora, za koje nauka kaže da će nas učiniti sretnijima, već je istinsko slušanje drugih jedan od najsigurnijih načina, da signaliziramo da ih zaista vidimo i cijenimo. I što je najbolje od svega, kako Carol Bruess napominje, ovaj jednostavan trik funkcioniše za bukvalno bilo koju vrstu veze (prijateljsku, porodičnu, poslovnu ili ljubavnu).

Neka postavljanje otvorenih iskenih pitanja osobama koje su ti bliske bude redovna navika koju ćeš praktikovati, ali ono što je još važnije je da ih pažljivo slušaš, tako ćeš komunikaciju sa osobama do kojih ti je stalo unaprijediti, a samim tim i svoje odnose i veze svake vrste.

Izvor: inc.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum