Pečene kruške sa sirom, orašastim plodovima i medom veoma su jednostavno, a opet tako elegantno predjelo, međuobrok ili fini zalogaj uz vino.
Ne moramo čekati jesen da bi uživali u kruškama, jer će i rane ljetne sorte biti i više nego dobre za pečenje. Možemo koristiti Gorgonzolu ili Roquefort, a od orašastih plodova možeš izabrati što god želiš. Sa kruškama i sirom dobro će se sljubiti orasi, bademi, pinjoli i indijski oraščići. Ako ne želiš, ne moraš kruške zaliti medom, ali svakako ih probaj i u ovoj kombinaciji.
Ponekad izgleda kao da je svako jelo iz francuske kuhinje osmišljeno da bi se spjilo sa vinom, pa će tako i uz pečene kruške s plemenitim sirom savršeno odgovarati bijela vina.
Na pripremu ovog ukusnog zalogaja ćeš potrošiti svega desetak minuta.
Sastojci za kruške sa sirom:
6 krušaka
100 g Gorgonzole ili Roqueforta
½ šolje nasjeckanih oraha ili badema
1 kašika svježeg lišća timijana
3 kašike meda, po želji
Priprema krušaka sa sirom:
Zagrij rernu na 190 stepeni. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje. Kruške operi i osuši papirnatim ručnikom. Prereži ih na pola po dužini i izdubi sredinu ploda.
Posloži ih prerezanom stranom prema gore u lim za pečenje i svaku polovinu napuni sirom pa pospi orašastim plodovima.
Peci 20 minuta.
Posluži toplo, uz omiljeno bijelo vino.