Jednostavna čorba od graška, čini elegantan početak svakog obroka. To je takođe odličan način da iskoristiš smrznuto povrće. Donosimo ti jednostavan recept za ukusnu čorbu od graška.
Sastojci:
1 kašika putera
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednji luk, nasjeckan
1 stabljika celera, nasjeckana
2 čena bijelog luka, isjeckana
1 kašičica nasjeckanog svježeg timijana ili peršuna
6 šoljica graška, svježeg ili smrznutog
½ šolje vode
4 šolje buljona od povrća
1/2 šolje vrhnja za kuvanje (opciono)
½ kašičice soli
Svježe mljeveni biber po ukusu
Priprema:
Zagrij puter i ulje u većoj posudi na srednjoj vatri dok se puter ne otopi. Dodaj luk i celer; kuvaj, povremeno miješajući, dok ne omekša, 4 do 6 minuta. Dodati bijeli luk i timijan (ili peršun); kuvaj, miješajući, dok ne zamiriše, oko 10 sekundi.
Umiješaj grašak. Dodaj vodu i buljon; zakuvati na jakoj vatri. Smanji vatru da održiš živahno krčkanje i kuvaj dok ne omekša, oko 1 minut.
Čorbu u porcijama umuti u blenderu dok ne postane glatka. Umiješaj vrhnje za kuvanje (ako ga koristiš), posoli i pobiberi.
Uživaj u jelu!