Trenutno čitaš
Zašto se zdrave osobe prekomjerno znoje u toku sna?

Zašto se zdrave osobe prekomjerno znoje u toku sna?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Znojenje je prirodan proces pomoću koga se naše tijelo oslobađa viška toplote, i na taj način reguliše našu tjelesnu temperaturu.  Ipak, povremeno se javlja i prekomjerno znojenje kod većine zdravih ljudi, i ono može biti vrlo neprijatno. Ova pojava se nerijetko javlja i tokom sna. Buđenje u znoju svakako nije poželjan početak dana. Istražili smo koji su mogući razlozi prekomjernog znojenja u toku noći kod zdravih ljudi.

prekomjerno znojenje u snu

Kafa i alkohol

Čak i čaša – dvije vina prija spavanja može povećati našu tjelesnu temperaturu i izazvati znojenje. Alkohol opušta naše mišiće i utiče na disajne puteve, što može izazvati otežano disanje i apneju. Takođe, ubrzava rad srca. Sve ovo je povezano sa znojenjem u snu. Pored akohola, treba da izbjegavamo i kafu, pogotovo neposredno prije spavanja. Kafa stimuliše naš nervni sistem, što dovodi do toga da teže zaspimo, ali i da se znojimo u toku sna. Sličan učinak ima i začinjena hrana neposredno prije spavanja. Za dobar san, umjesto gore navedenog, najbolje je popiti šolju toplog (ali ne pretoplog) i umirujućeg čaja.

Anksioznost i noćne more

Jedan od čestih razloga noćnog znojenja su nesumnjivo noćne more. Naš organizam je često pod velikim stresom i teško dostiže smirenost do željene mjere, tj. utonuća u san. Ako ipak padnemo u san, taj stres može isplivati tokom noći i probuditi nas oznojene i uznemirene. Još uvijek nije dovoljno istraženo zašto se javljaju noćne more, koje su skoro uvijek praćene znojenjem, kao i da li možemo da utičemo na njih.

prekomjerno znojenje u snu

Vježbanje prije spavanja

Vježbanje je vrlo važan segment održavanja fizičkog, ali i psihičkog zdravlja ljudi. Kroz vježbanje se naše tijelo oslobađa napetosti i izbacuje višak toksina kroz znoj. Upravo zbog toga, vježbanje prije spavanja može da pregrije naše tijelo i uzrokuje da se znoj luči tokom sna. Vježbanje je potrebno obaviti najkasnije dva sata prije odlaska u krevet, kako bi naše tijelo imalo priliku da reguliše toplotu na vrijeme i adekvatno.

Pregrijavanje tijela

Ponekad, nesvjesno, pregrijemo svoje tijelo previše toplom vodom tokom tuširanja ili boravkom u previše zagrijanim prostorijama. Preporučljiva temperatura prostorije za spavanje je oko 18 stepeni. Prostoriju u kojoj spavaš je potrebno i redovno provjetravati.

Jedna od veoma važnih stavki je i madrac na kome spavaš, a koji može da ima efekat zagrijavanja, ali još važnija stvar je pokrivač koji koristiš. JYSK u ponudi ima jorgane sa tri različita stepena izolacije, zavisno od toga kakva temperatura prilikom spavanja ti najviše odgovara. Važno je znati da nužno debeli pokrivač osigurava i više topline, a to zavisi od punjenja. Punjenja ovih jorgana mogu biti prirodna ili sintetičkim vlaknima, a zavisno od godišnjeg doba, tu su ljetni i zimski jorgani. Osobe koje pate od alergija mogu izabrati jorgan koji je potpuno bezbjedan za njih.

Pročitaj
InCute

prekomjerno znojenje u snu

Za sve one koji nemirno spavaju i noću se bude a žele kvalitetniji san, rješenje može biti u teškim jorganima punjenim staklenim perlama. Ova vrsta jorgana se prilagođava obliku našeg tijela i vrši nježan i ujednačen pritisak na njega imitirajući osjećaj zagrljaja, usporava otkucaje i time pomaže kvalitetnijem snu.

Uz pravilan odabir jorgana i posteljine od prirodnih materijala, kao i redovno pranje i pravilnu njegu spavaćeg programa, neutrališe se noćno znojenje i neprijatan miris.

Ukoliko se pridržavaš svih gore navedenih smjernica, ali se i dalje prekomjerno znojiš u toku noći, savjetujemo posjetu ljekaru, jer je možda u pitanju neki zdravstveni problem.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum