Trenutno čitaš
Chris Hemsworth u emisiji saznao da je genetski predisponiran za Alchajmerovu bolest

Chris Hemsworth u emisiji saznao da je genetski predisponiran za Alchajmerovu bolest

L'Occitane
L'Occitane

Glumac Chris Hemsworth dobio je neke uznemirujuće vijesti nakon genetskog testa. U okviru rada na dokumentarcu National Geographic “Limitless with Chris Hemsworth”, 39-godišnjak je genetski testiran i otkriveno je da je podložniji razvoju Alchajmerove bolesti.

Ova serija prikazuje Hemswortha koji pomiče granice svog tijela kako bi savladao stres, vježbao na visokom nivou i borio se protiv starenja. U intervjuu za Vanity Fair, glumac je otkrio da mu u petoj epizodi, “Memory”, doktor kaže da nosi dvije kopije gena APOE4, što je povezano sa povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti.

“Uzeli su mi krv i uradili gomilu testova, a plan je bio da mi pred kamerom kažu sve rezultate, a zatim razgovaraju o tome kako mogu da poboljšam neke stvari”, rekao je Hemsworth. “Peter Attia, koji je doktor dugovječnosti u toj epizodi, i koji nadgleda većinu serije, nazvao je kreatora emisije Darena Aronofskyja i rekao: ‘Ne želim mu ovo reći pred kamerom. Moramo popričati sa strane i vidjeti da li on uopšte želi da ovo bude u emisiji.’ Bilo je prilično šokantno, jer me nazvao i rekao mi.”

Na osnovu testova, glumac ima osam do deset puta veći rizik da u budućnosti dobije dijagnozu Alchajmerove bolesti. “Emisija, koja je u početku bila istraživanje dugovječnosti i, naravno, trebala bi biti zabavna, postala je još važnija za mene, čak i dirljivija nego što sam ikad mislio da će biti”, rekao je Hemsworth. “Bio je to zaista dobar katalizator da zaronim u sve što sam trebao raditi na frontu prevencije ili na planu upravljanja ili kako god to želite klasifikovati. To nije pre-deterministički gen, ali je jaka indikacija.” Hemsworth je rekao da je doživio psihološki i emocionalni stres zbog saznanja vijesti, iako se osjećao zahvalnim što ima ovo znanje i ima potencijal da smanji rizik.

Pročitaj

DISNEY +

Saznanje da je u opasnosti od Alchajmerove bolesti nije bilo sasvim iznenađujuće, jer i njegov deda ima tu bolest. „Moja briga je bila da jednostavno nisam želio da manipulišem time i pretjerano dramatizujem, i pretvaram to u neku vrstu hvatanja za empatiju, ili šta već, radi zabave“, rekao je Hemsworth. Dodao je: “Ideja da se neću moći sjetiti života koji sam doživio ili svoje žene, moje djece, ovo je vjerovatno moj najveći strah.”

Sa svojom wellness aplikacijom Centr dijeli tajne svoje tjelesne građe i zalaže se za zdrav način života. Nedavne vijesti o Hemsworthovom zdravlju samo su naglasile važnost nastavka režima. “Ako pogledate prevenciju Alchajmerove bolesti, prednost preventivnih koraka je da utiče na ostatak vašeg života. Kada imate predispoziciju za kardiovaskularne bolesti srca, rak, bilo šta—sve je u upravljanju spavanjem, upravljanjem stresom, ishranom, kretanjem, fitnesom. Sve su to isti alati koje treba primjenjivati ​​na dosljedan način.” Limitless with Chris Hemsworth dostupan je za streaming na Disney+.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum