Ova hladna salata od tjestenine, će te osvježiti u vrelim ljetnim danima. Svježi paradajz i pečene crvene paprike dodaju sočnost, ali možeš da dodaš i povrće koje voliš, kao na primjer kuhanu brokulu ili svježe zelene paprike.
Sastojci
- 450 g tjestenine penne
- 125 g oraha (nasjeckanih)
- 40 g svježeg bosiljka
- 15 g svježeg peršuna
- 100 g svježe naribanog parmezana
- 1 češanj bijelog luka (narendan)
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica soli
- prstohvat bibera
- 200 ml maslinovog ulja
- 1 srednji paradajz (nasjeckati)
- 1/2 nasjeckane pečene crvene paprike (iz tegle ili konzerve)
Priprema
- Skuhati tjesteninu. Isprati u hladnoj vodi i ostaviti da se ocijedi.
- Staviti u blender bosiljak, peršun, orahe, prmezan, bijeli luk sok od limuna, so i biber i miksati, dok se ne usitni. Dodati malo ulja.
- Staviti pesto sos u veliku posudu i pomiješati sa tjesteninom, dodati paradajz i paprike. Još jednom dobro promiješati, kako bi se sve izjednačilo. Po želji posuti svježim bosiljkom i poslužiti.
Prijatno!
Ključne riječi