Trenutno čitaš
Najčešće greške u dizajnu enterijera: Kako izbjeći zamke koje kvare prostor?

Najčešće greške u dizajnu enterijera: Kako izbjeći zamke koje kvare prostor?

greške dizajn enterijera
Afrodita - Essence of Nature
Afrodita - Essence of Nature

Kada je u pitanju dizajn enterijera, ponekad su najveće greške skrivene u detaljima koji na prvi pogled izgledaju kao savršena ideja. Hrabre tapete, potpuno bijeli interijeri, tamni drveni podovi, ili previše ukrasnih jastuka – sve ove opcije mogu izgledati sjajno na društvenim mrežama, ali u stvarnosti često završavaju kao izvor frustracije.

Evo zašto se određeni dizajnerski izbori rijetko pokazuju dugoročno uspješnim i kako možeš izbjeći te zamke, stvarajući prostor koji će izgledati elegantno i s vremenom zadržati svoj šarm.

Tapete sa hrabrim uzorkom mogu preplaviti prostor i rijetko izdržavaju test vremena.

Tapete imaju potencijal da unesu u prostor karakter, ali ako je uzorak pretjeran, možda ćeš stvoriti “trn u oku”. Tapetu je teško ukloniti, tako da želiš da se uvjeriš da će ti se tapeta sviđati u godinama koje dolaze.

Postoji vrlo malo dizajna tapeta koji su zaista bezvremenski, a svoje utočište možeš brzo pretvoriti u cirkus. Preporučujemo da odabereš suptilnu pozadinu koja dodaje teksturu i interes bez stvaranja vizualnog nereda.

tapete
Fio Creative/Shutterstock

Potpuno bijeli interijeri mogu izgledati zapanjujuće u objavi na Instagramu, ali u stvarnosti mogu izgledati sterilno, hladno i bez karaktera.

Potpuno bijeli interijeri u stvarnosti su gostoljubivi poput čekaonice kod zubara. Postoji nešto što se može reći o privlačnosti minimalističkog čistog dizajna, ali potpuno bijelim interijerima ozbiljno nedostaje osobnost i toplina. Ako ne uneseš različite teksture i završne obrade, rezultat je monoton i nezanimljiv prostor.

Umjesto potpuno bijelog interijera, preporučujemo uključivanje različitih tekstura, tonova i materijala u neutralnu paletu boja da dodaš dubinu i interes prostoru, a da pritom postigneš minimalistički izgled.

Ovaj pristup će pomoći u stvaranju privlačnog prostora koji više liči na dom, a manje na bolnicu.

bijela kuhinja
Hendrickson Photography/Shutterstock

Umjetne biljke izgledaju beživotne, što ih čini lošim izborom za svaki dobro dizajniran prostor.

Iako ne možeš ubiti umjetnu biljku, takođe nikoga ne zavaravaš s tim plastičnim prevarantom. Možda izgledaju kao zgodan način da dodaš zelenilo u prostoru, ali na kraju skupljaju prašinu i više liče na rekvizit iz lošeg naučno-fantastičnog filma nego na prirodni element u domu.

Ljepota posjedovanja sobnih biljaka u domu je dodati dašak prirode i organske ljepote. Postoji mnogo biljaka koje ne zahtijevaju održavanje i koje mogu dodati dašak života i energije prostoru bez potrebe za diplomom iz hortikulture.

umjetne biljke
Arayabandit/Shutterstock

Tamni drveni podovi su lijepi i užasno teški za održavanje.

Tamni podovi izgledaju apsolutno divno na kameri… uz teško retuširanje! Nemoj da te zavara ono što vidiš na internetu. U stvarnom životu, tamni podovi mogu biti noćna mora za održavanje, naglašavajući vlakna, ogrebotine i druge nedostatke.

Pročitaj
pastelne boje

Naravno, to ne znači da tamni podovi nikada nisu dobra opcija. Međutim, važno je imati na umu potencijalne nedostatke, uključujući potrebu za redovnijim čišćenjem i održavanjem. A ako te brine taj zadatak, razmisli o podu svjetlije boje.

tamni podovi
Anna Andersson Fotografi/Shutterstock

Ukrasni jastuci mogu izgledati pretrpano. 

Iako je primamljivo natrpati krevet ukrasnim jastucima, realnost je da previše ovih jastuka na kraju izgleda pretrpano i zastarjelo u stvarnom životu.

Kada su u pitanju jastuci, mentalitet „više je više“ izašao je iz mode sa jastučićima za ramena i lakom za kosu. Umjesto da pokušavaš nagurati svaki jastuk u trgovini na svoju sofu, preporučujemo da odabereš nekoliko visokokvalitetnih jastuka koji će zaista upotpuniti dobro uređen prostor.

jastuci
BCFC/Shutterstock

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

 

Izvor: businessinsider.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum