Oči su naši prozori u svijet. Kao i kod drugih organa, mnogi faktori mogu uticati na pravilno funkcionisanje naših očiju, koje su danas pod stalnim stresom zbog upotrebe pametnih telefona i računara, a i starenje ih može učiniti podložnijim degenerativnim promjenama.
Zbog svog bogatstva antioksidansima kao što je beta-karoten, zdravim mastima, vitaminima poput vitamina C, A i E, te minerala poput cinka, mnoge namirnice imaju sposobnost da zaštite naše oči i spriječe bolesti poput degeneracije žute mrlje, katarakte, glaukoma i sindroma suvih očiju.
Izabrali smo deset takvih namirnica koje bi trebalo da uvrstiš u svoju nedjeljnu ishranu za zdrave i hidrirane oči, kao i za što duži oštar vid.
Batat
Misliš da su šargarepe, zbog svog sadržaja vitamina A, na prvom mjestu među namirnicama korisnim za zdravlje očiju? Varaš se. Ipak je to batat zahvaljujući prisustvu karotenoida kao što je beta-karoten (koji je odgovoran za narandžasto/crvenu boju ove namirnice) i vitamina A. Srednji batat daje 150% preporučene dnevne količine vitamina A (retinola), što je ključno za zdravlje rožnjače. Uživaj u batatu pečenom sa maslinovim uljem i ruzmarinom, ili u krem supi sa šargarepom, đumbirom i kurkumom.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće kao što su špinat, kelj, ali i salata, blitva, bogati su antioksidansima koji filtriraju plavu svjetlost, štite ćelije oka od oksidacije i sunčevih zraka, te usporavaju bolesti poput degeneracije žute mrlje i katarakte.
Jaja
Još jedan odličan izvor luteina i zeaksantina je žumance jajeta. Jaja su takođe bogata Omega-3 masnim kiselinama i važna su za prevenciju makulopatije, degenerativne bolesti mrežnjače. Prema istraživanju Westmead Institute for Medical Research u Australiji, oni koji konzumiraju 2-4 jaja nedeljno imaju 49% manju vjerovatnoću da obole od ove bolesti u poređenju sa onima koji ih ne jedu.
Losos
Omega-3 masne kiseline su ključne za zdravlje očiju, a losos je bogat tim hranljivim materijama. Alternativa mu mogu biti skuša, sardine, tunjevina i pastrmka, koje takođe sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu i podstiču proizvodnju suza, čime se sprečava sindrom suvih očiju.
Bademi
Osim što su odličan međuobrok i superfood, bademi sadrže 26 miligrama vitamina E na 100 grama. Vitamin E je moćan antioksidans koji neutralizuje slobodne radikale i štiti ćelije oka od oksidativnog stresa izazvanog zagađenjem i pušenjem. Uživaj u bademima samostalno, ili ih isecjkane, možda pečene, dodaj u smuti, salate, rižoto, supe i čorbe.
Paprike
Paprike jarkih boja, žute, crvene i narandžaste, sadrže obilje vitamina C, antioksidansa koji sprečava oštećenja izazvana slobodnim radikalima i održava zdravlje oka i optičkog nerva. Sadrže i zeaksantin, vitamin A i vitamin E. Konzumiraj ih sirove.
Borovnice
Superhrana koja je korisna za cijelo tijelo. Borovnice su bogate antocijaninima, antioksidansima koji povećavaju cirkulaciju u oku, te štite i regenerišu ćelije mrežnjače odgovorne za noćni vid.
Tamna čokolada
Još jedan razlog da konzumiraš što tamniju čokoladu jeste što je ovaj zalogaj bogat flavonoidima koji podstiču cirkulaciju u oku i pomažu u održavanju zdravih rožnjače i sočiva. Dodaj tamnu čokoladu u grčki jogurt, ili pojedi jednu kockicu dnevno.
Ostrige
Cink ne pomaže samo imunološkom sistemu, već igra ključnu ulogu i u zdravlju ćelija mrežnjače. Prema nekim istraživanjima, u sinergiji sa antioksidansima može pomoći u borbi protiv degeneracije žute mrlje i gubitka vida. Ostrige su jedan od najbogatijih izvora cinka.
Peršun
Peršun pruža neočekivane zdravstvene prednosti. Između ostalog, zahvaljujući sadržaju antioksidanata kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin, pomaže u povećanju optičke gustine makularnog pigmenta, čije smanjenje može povećati rizik od bolesti poput degeneracije žute mrlje povezane sa starenjem. Dodajte šaku sjeckanog peršuna u svoj frape, i pospi ga po salatama, jelima sa pastom, supama, plodovima mora itd.