Trenutno čitaš
Losos sa povrćem u teriyaki sosu

Losos sa povrćem u teriyaki sosu

Indomie
Indomie

Vrijeme je za ukusan i zdrav obrok bogat vitaminima i mineralima. Spoj lososa i raznog povrća je prava kombinacija zdravih namirnica, koje su nam potrebne svakog dana. Osim što je u pitanju zdrav obrok, brzo se i priprema, pa je odlično rješenje kada si u stisci s vremenom. 

losos sa povrćem
Foto: The Spruce / Leah Maroney

Povrće u ovom jelu možeš prilagoditi svom ukusu. Probaj sve što izgleda dobro u trgovini; grašak, šargarepa, paprika, brokula, boranija, prokelj, pa čak i ananas, sve bi moglo odlično funkcionisati.

Sastojci:

2 fileta lososa

2 šolje brokule

450g zelenog pasulja

1 crvena paprika srednje veličine (nasječena)

1 žuta paprika srednje veličine (nasječena)

2 velike mrkve

1/3 šolje soja sosa

1/2 smeđeg šećera

1 čajna kašičica bijelog luka u prahu

2 kašike bijelog sirćeta

Pročitaj

1/2 kašičice mljevenog đumbira

1 supena kašika gustina

2 čajne kašičice susama (za dekoraciju)

Priprema:

Povrće i ribu stavi na podmazan pleh. Zagrij rernu na 220 stepeni. U maloj posudi umuti sve ostale sastojke: soja sos, šećer, bijeli luk u prahu, sirće, đumbir i gustin.

Polovinom umaka prelij losos i povrće. Koristi četkicu da premažeš losos. Peci losos u zagrijanoj rerni 15 do 20 minuta. Dok se peče, dodaj ostatak sosa u šerpu i kuhaj na srednjoj vatri i često muti dok se ne zgusne, oko 3 minute. Izvadi pleh iz rerne i prelij ostatkom sosa preko lososa i povrća. Ukrasi susamom i uživaj u jelu.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum