Svoj dan upotpuni zanimljivim i jednostavnim jelom! Za ukusne zelene palačinke, dovoljno je u osnovnu smjesu za palačinke dodati dvije-tri šake svježeg špinata ili par kašika blanširanog špinata. Osim što će špinat palačinkama dati nježnu zelenu boju, daće im i fini svježi ukus povrća. Možeš ih puniti bilo kakvim slanim filom, ali naš prijedlog je krem sir s komadićima sušenog paradajza.
Od sastojaka ti je potrebno:
(za 8-10 palačinki):
Za tijesto:
- 2 jaja,
- 200 ml mlijeka,
- 50 ml gazirane mineralne vode,
- 8 punih kašika glatkog brašna,
- 2-3 šake svježeg špinata ili 2 kašike sjeckanog blanširanog špinata,
- prstohvat sode,
- prstohvat soli,
- malo ulja,
Za fil ti je potrebno:
- 400 g krem sira,
- 4-5 sjeckanog sušenog paradajza iz ulja.
Priprema se odvija u par koraka:
Napravi tijesto za palačinke: u blender ubaci jaja i dvije-tri sake špinata (ili dvije kašike blanširanog sjeckanog špinata) pa sve dobro izmiksaj. Dodaj so i sodu, malo po malo dodaj brašno, potom dodaj mlijeko i sve još jednom dobro izmiksaj. Na kraju dodaj gaziranu mineralnu vodu i malo ulja. Izmiješaj i pusti da odstoji bar 10 minuta.
Ispeci palačinke: zagrij tavu, malo je premaži uljem pa ispeci jednu po jednu palačinku. Svaku palačinku namaži sa dvije kašike krem sira, pospi komadićima sušenog paradajza, zarolaj i posluži tople. Iako se služe tople, ove su palačinke izvrsne i kad se ohlade.
Uživaj u ovom ukusnom jelu!