Trenutno čitaš
Zdravi i slasni kolačići od zobenih pahuljica

Zdravi i slasni kolačići od zobenih pahuljica

Želiš li nešto slatko, ali istovremeno želiš zadržati zdrav način života? Ne traži dalje!

Ovi jednostavni i zdravi kolačići od zobenih pahuljica su savršeno rješenje. Puni hranjivih zobenih pahuljica i prirodne slatkoće, ne samo da su ukusni već su i za uživanje bez griže savjesti.

pexels

Ukusan snack i odličan način da zadovoljiš svoje želje za slatkim bez ugrožavanja svojih zdravstvenih ciljeva. Uživaj u njima uz čašu bademovog mlijeka i imaš divnu i hranjivu poslasticu koja će se svidjeti svima!

Uronimo odmah u ovaj jednostavan i zdrav recept!

Sastojci:

  • 1 1/2 šolje zobenih pahuljica
  • 1 šolja zrelih izgnječenih banana (oko 2 srednje velike banane)
  • 1/4 šolje meda ili javorovog sirupa (za prirodnu slatkoću)
  • 1/4 šolje neslanog jabukovog sosа/pirea ili pekmeza (djeluje kao zdrav vezivni sastojak)
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 1/2 kašičice mljevenog cimeta (za topli ukus)
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 šolje dodataka po izboru (kao što su tamna čokolada u komadićima, sjeckani orašasti plodovi ili sušeno voće)
pexels

Uputstvo:

Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži pleh papirom za pečenje da spriječi lijepljenje. U srednje velikoj posudi, izgnječi zrele banane viljuškom ili gnječilicom za pire dok ne postanu glatke. Banane djeluju kao prirodni zaslađivač i vezivni sastojak u ovom receptu.

Dodaj med (ili javorov sirup), neslan jabukov sos/pire/pekmez, ekstrakt vanilije, mljeveni cimet i so izgnječenim bananama. Dobro promiješaj dok se svi mokri sastojci dobro ne sjedine. Umiješaj zobene pahuljice dok smjesa ne postane ljepljiva i slična tijestu. Zobene pahuljice su izvor vlakana i čine kolačiće zasitim i hranljivim.

Dodaj omiljene dodatke u tijesto. Tamna čokolada u komadićima, sjeckani orašasti plodovi i sušeno voće su popularni izbori. Oni ne samo da obogaćuju ukus već dodaju i divnu teksturu kolačićima. Nježno promiješaj dok se dodaci ravnomjerno ne rasporede.

Pročitaj

Kašikom ili rukama oblikuj kuglice tijesta i stavljaj ih na pripremljeni pleh, ostavljajući prostor od oko 5 centimetara između svake kuglice da se kolačići ne bi spojili tokom pečenja. Ako voliš tanje kolačiće, nježno ih spljošti stražnjom stranom kašike ili prstima. Ako više volite gušće kolačiće, možeš preskočiti ovaj korak.

Peci kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi.

Izvadi kolačiće iz rerne i ostavi ih da se hlade na plehu 5 minuta. Zatim ih premjesti na žičanu rešetku da se potpuno ohlade. Kada se ohlade, uživaj u ovim zdravim kolačićima od zobenih pahuljica bez grižnje savjesti!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum