Trenutno čitaš
Ukusne cimet rolnice koje morate probati

Ukusne cimet rolnice koje morate probati

cimet rolnice
Indomie
Indomie

Ukoliko postoje slastice koje neodoljivo podsjećaju na jesen, to su onda sočne cimet rolnice. Savršen spoj mekog tijesta, aromatičnog cimeta i slatke glazure nijedno nepce neće ostaviti ravnodušnim. Oduševi najdraže svojim kulinarskim sposobnostima najboljim receptom za savršene cimet rolnice.

ukusne cimet rolnice
Foto Unsplash

Potrebni su ti sljedeći sastojci:

Tijesto za cimet rolnice:

  • 480 ml toplog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 110 g maslaca
  • 20 g suhog kvasca
  • 625 g brašna
  • 1 čajna kašičica praška za pecivo
  • 2 čajne kašičice soli

Fil za cimet rolnice:

  • 165 g smeđeg šećera
  • 170 g maslaca
  • 2 supene kašike cimeta

Glazura za cimet rolnice:

  • 115 g mascarpone sira
  • 30 g maslaca
  • 60 ml mlijeka
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 čajna kašičica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer

Priprema

Priprema cimet rolnica počinje pravljenjem tijesta. U zdjeli pomješaj mlijeko, istopljen maslac i šečer, a potom dodaj i kvasac i pusti smjesu da odstoji 10 minuta. Zatim u smjesu dodaj i brašno, prašak za pecivo i so. Gotovu smjesu prekrij krpom i ostavi na toplom mjestu nekih sat vremena.

Sljedeća stvar koju trebaš napraviti je fil. U posudi pomješaj smeđi šećer, maslac i cimet tako da dobiješ pastu kojom ćeš filovati tijesto. Izvadi tijesto iz posude, premijesi i razvuci na debljinu oko 1 cm. Zatim ravnomijerno tijesto namaži filom i zamotaj tijesto u štrudlu.

Pročitaj

Štrudlu isjeci na komade debljine oko 8 cm i poredaj u tepsiju koja je prethodno premazana maslacem kako se tijesto ne bi zaljepilo i isušilo na krajevima. Cimet rolnice peci na temperaturi od 180 stepeni 20-25 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnožutu boju.

Dok se tijesto peče, pripremi glazuru za svoje cimet rolnice. U posudi pomješaj mascarpone sir, maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije. U smijesu postepeno sipaj šećer vodeći računa da ostane glatka i bez grudvica. Nakon što je tijesto pečeno, sačekaj 10 minuta te ga zalij prethodno pripremljenom glazurom.

Pozovi prijatelje i uživajte u najukusnijim cimet rolnicama.

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum