Ćufte su uvijek sjajan su obrok, koji pamtimo još od djetinjstva, a idealne su uz tostirani hljeb i kuhanu tjesteninu. Najčešće se poslužuju uz umak od paradajza. U ovom jelu ćeš istinski uživati! Ukoliko želiš uobičajenom jelu pružiti novu dubinu okusa – pripremi ih u jednoj tavi, odnosno završi uz topljeni sir i umak.
Ako na raspolaganju imaš tavu od lijevanog željeza, u njoj možeš termički obraditi cijelo jelo – od početka do kraja.
Sastojci za ćufte od mesa:
- 600 g mljevene svinjetine
- 500 g umaka od paradajza
- 180 g ocijeđenog sira mozzarella
- 30 g svježih hljebnih mrvica
- 30 g naribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žlica nasjeckanog svježeg origana
- 1 jaje
- biljno ulje za prženje
Priprema ćufti od mesa:
Zagrij rernu na 220 stepeni C. U velikoj zdjeli pomiješaj mljeveno meso, hljebne mrvice, umućeno jaje, naribani parmezan, origano, bosiljak, so i biber po želji. Dobro promiješaj i od smjese oblikuj 12 ćufti.
Na tavi zagrij malo ulja, pa na njoj preprži sve ćufte, dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Za to će ti biti potrebno oko pet minuta. Dodaj umak od paradajza i kratko ga kuvaj, dok se ne zagrije. U tavu dodaj komadiće mozzarelle.
Stavi tavu u prethodno zagrijanu rernu i peci nepokriveno oko 15 do 20 minuta, odnosno dok se mesne ćufte termički ne obrade do kraja, a sir ne rastopi i zapeče.
Posluži jelo toplo sa prilogom po želji. Špagete, pire krompir, batat, samo su neke od varijanti, kako bi istinski uživali u ovom jelu!
Prijatno.