Jesen je idealno vrijeme da napraviš ukusni kolač od kikiriki putera. Većinu sastojaka sigurno već imaš u svojoj ostavi. Uživaj u jednostavnom i kremastom kolaču koji se pravi za pola sata.
Sastojci:
- 6 kašika neslanog putera
- 250g keksa
- 1 šolja pečenog kikirikija u medu
- 1/2 kašičice košer soli
- 1 2/3 šolje putera od kikirikija
- 230g punomasnog krem sira
- 3/4 šolje šećera u prahu
- 1 1/2 šolje hladne slatke pavlake
Priprema:
Stavi 6 kašika neslanog putera u malu posudu za mikrovalnu pećnicu. Ubaci u mikrovalnu i sačekaj oko 45 sekundi da se otopi.
Izlomi keks rukama na grube komade i stavi u procesor za hranu opremljen nastavkom za sječivo. Obradi dok se fino ne samelje. Dodaj 1/2 šolje pečenog kikirikija u medu i miješaj dok kikiriki ne bude grubo isječen. Dodaj otopljeni puter i 1/4 kašičice košer soli. Miješaj dok se sve ne sjedini i kikiriki bude u manjim komadima, ali ne fino mljevenim.
Prebaci smjesu u tepsiju srednje veličine. Utisni mrvice ravnomjerno na dno i gore sa strane. Ostavi u frižideru ili zamrzni najmanje 30 minuta da se stegne. U međuvremenu, preostalu 1/2 šolje pečenog kikirikija u medu grubo nasjeckaj.
Stavi 1 2/3 šolje putera od kikirikija, 230g krem sira, 3/4 šolje šećera u prahu i preostalu 1/2 kašičice košer soli u procesor hrane. Miješaj dok se dobro ne sjedini, oko 1 minut. Dodaj 1 1/2 šolje hladne guste pavlake i miješaj dok ne postane glatka i gusta, 30 sekundi do 1 minuta. Pazi da ne preradiš previše, jer to može uzrokovati da se mast odvoji i da izgleda zgrušana.
Prebaci fil u koru i rasporedi u ravnomjeran sloj. Po filu ravnomjerno pospi sjeckani kikiriki. Pokrij plastičnom folijom i stavi u frižider da se stegne, najmanje 5 sati ili preko noći.
Izvadi iz frižidera i uživaj u desertu!