Trenutno čitaš
Kako je kraljica koristila svoju torbu da šalje signale osoblju na javnim događajima

Kako je kraljica koristila svoju torbu da šalje signale osoblju na javnim događajima

Kraljica Elizabeta II je bila poznata po svojoj ljubavi prema jednostavnim dodacima – uključujući cipele sa petom Anello i Davide, dizajnerski šešir i torbicu koju je napravio Launer London. Ali daleko od toga da je torba jednostavno dodatak njenoj odjeći, govorilo se da se njena torbica može koristiti za prenošenje tajnih signala osoblju – koje je bilo dobro obučeno da shvati znakove Njenog Veličanstva.

kraljica i torba
Foto: Getty Images

Kraljica je rijetko viđena bez svoje torbice – a primijećena je kako je drži kada je prošle sedmice dočekala Liz Truss kao premijerku u Balmoralu. Obožavaoci su bili zbunjeni kada su vidjeli da je dodatak dospio čak i na službenu fotografiju.

Pa kako ju je koristila?

Kao kraljica, njeno Veličanstvo je provelo dosta vremena pozdravljajući poznate ljude iz cijelog svijeta – uključujući poznate ličnosti, političare i, naravno, širu javnost.

Čini se razumnim da je morala da pronađe taktičan način da svom osoblju prenese da je spremna da je njena dama izbavi iz nekih razgovora, a da pritom ne povrijedi svoje goste.

Bilo je korisno i za mjere sigurnosti, s obzirom na to da je bila jedna od najpoznatijih osoba na svijetu. Tajni sistem je služio da kroz način na koji je kraljica postavljala svoje stvari prenosi poruku osoblju prilikom obavljanja dužnosti.

kraljica i torba
Foto: PA
Prebacivanje torbice na drugu ruku

Autorka Kristen Meinzer kaže da je zamjena ruke značila da je kraljica signalizirala svojim damama da želi da neko dođe i prekine razgovor.

Opisujući kako bi to funkcionisalo, istoričar Hugo Vikers je rekao: “Bilo bi veoma zabrinjavajuće da razgovarate sa kraljicom i vidite kako se tašna kreće iz jedne ruke u drugu. To bi bilo veoma lijepo odrađeno”, dodao je, “neko bi došao i rekao: ‘Gospodine, nadbiskup od Canterburyja bi vas jako volio upoznati’.”

Torba na podu

To nije bila sjajna vijest za gosta, jer je navodno značilo da je željela odmah napustiti razgovor. U razgovoru za magazin People, Vickers je rekao da bi kraljica koja vrti prsten na prstu poslala sličnu poruku.

Postavljanje torbe na sto

Prema Telegraphu, ako je postojala večera koju je Njeno Veličanstvo htjelo da završi u narednih pet minuta, stavila bi svoju torbu na sto.

Međutim, bilo je lakše ako bi se njeni gosti zatekli u Bakingemskoj palati, jer je postojala i suptilna tajna zujalica kojom je mogla da obavijesti osoblje da je vrijeme da njeni gosti odu.

kraljica i torba
Foto: Getty Images
Šta je nosila u torbici?

Za kraljicu se govorilo da posjeduje više od 200 Launer torbica, a preferirala je one s dužom ručkom kako bi izdržala svo rukovanje koje je obavljala.

Sally Bedell Smith, autorka knjige “Elizabeth the Queen: The Woman Behind The Throne”, rekla je da su njene torbe imale i prenosivu kuku, koja se koristila za diskretno kačenje ispod stolova.

Pročitaj
baby lasagna

Pišući u časopisu The Lady, rekla je da je ta torbica obično sadržavala naočale za čitanje, pastile od mente i nalivpero, te prilog za crkvu nedjeljom – a inače je rijetko nosila gotovinu.

Ostali važni predmeti su ogledalo i ruž za usne. U članku je prokomentarisala: “Na kraju ručka ili večere, čak i svečane večere sa srebrnom pozlatom i starinskim porculanom, ona ima pomalo pretjeranu naviku da otvori svoju torbu, izvuče ogledalo i ponovo nanese ruž,” kaže ona.

Kraljevska biografkinja Peni Džunor takođe je ranije rekla da je kraljica možda nosila telefon, dodajući: “Ipak, ne znam da li je to pametni telefon.”

Kraljevski stručnjak za torbice, Phil Dampier, takođe tvrdi da je bilo još nekih sentimentalnih predmeta, uključujući fotografije i “kolekciju amajlija za sreću koje su joj dala njena djeca, uključujući minijaturne pse, konje i sedla, koji zatrpaju torbu”, napisao je u “What’s In The Queen’s Handbag: And Other Royal Secrets”.

Izvor: mirror.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum