Trenutno čitaš
Trendovi uređenja doma koji će vladati 2022.

Trendovi uređenja doma koji će vladati 2022.

Početak nove godine je savršeno vrijeme da osvježiš svoj životni prostor – nova godina, novi prostor, zar ne? Ali prije nego što zaroniš i započneš bilo koji veliki projekat, možda ćeš htjeti pogledati trendove dizajna za koje stručnjaci predviđaju, da će biti popularni 2022. Donosimo ti 8 novonastalih trendova, i uzbuđeni zbog onoga što nas čeka u svijetu uređenja doma za 2022.!

Instagram/em_henderson

Maksimalizam

I s tim u vezi, maksimalizam će i dalje biti istaknut 2022. godine. „Svježe i moderno više ne znači minimalistički“, kaže Marissa Geoffroy, kreativna direktorica Sherle Wagner International. Voliš izložiti dobru kolekciju staklenog posuđa, šoljica za čaj, svijećnjaka ili nešto sasvim drugo? Samo naprijed! “Ljudi žude za bujnim, jedinstvenim, uzbudljivim.”

Mnogo zelene

Već neko vrijeme žudimo za sobama sa zelenim zidovima i izgleda da svi dijele ljubav, prema ovoj nijansi 2022. godine. „Nijanse zelene od Kelly do Forest su imale trenutak popularnosti, koji neće izblijediti ni ove godine,” rekla je Stephanie Purzycki, izvršna direktorica i suosnivačica The Finish. “Skoro svaki veliki brend boja proglasio je to bojom godine za 2022.” Pa zašto ne bi ovog vikenda otišli u prodavnicu boja i lakova i odabrali nijansu koja nam odgovara? Ako želiš da napraviš manju nadogradnju, uzmi zelenu kadulju da dodaš na kraj svog kreveta ili postaviš smaragdni poslužavnik na stolić za kafu, kako bi se bolje organizovale stvari poput knjiga, daljinskih upravljača i svijeća.

Uređen prostor za okupljanje

Okupljanje sa našim najbližima i najdražima i dalje će biti prioritet u 2022. godini, a naši prostori će odražavati ovaj mentalitet. “Vidjećemo mnogo više promjena u uređenju u kuhinji i trpezariji, dok budemo pripremali naše kuće za goste”, rekla je dizajnerka Michelle Gage. “Funky komadi će biti posebno popularni ove godine.”

Saturacija

Ali postoji još više načina da ove godine budemo hrabri, napomenula je Purzycki. “Ne farbamo samo zidove u hrabru boju, već farbamo plafone, ukrase i prozore u skladu s tim.” Na kraju krajeva, mnogi dizajneri s dobrim razlogom, nazivaju strop „petim zidom“ sobe! Ne želiš da obnoviš svoje zidove? Uzmi foto tapetu u zasićenoj nijansi (volimo tamno zelenu ili ćudljivo plavu) i daj ormarićima u kuhinji novi život. Ili zamijeni navlake za jastuke i unesi zasićene nijanse na svoju sofu!

Personalizovan prostor

Reci zbogom danima “dosadnih” soba, koje su mogle pripadati bilo kome. “Nestale su sterilne sobe, koje su bez boja”, komentarisala je dizajnerka Kristina Phillips. “Umjesto toga, vidjećemo kurirani i slojeviti pristup, koji sa ukusom ističe putovanja i interesovanja.” Bilo da odabereš da odštampš fotografije, da urediš galerijski zid sastavljen od živopisnih digitalnih fotografija ili prikažeš nove knjige na stoliću za kafu, koje se odnose na omiljene hobije, ne možeš pogriješiti.

Antikni i vintage komadi

Ako voliš provoditi nedjeljno poslijepodne u antikvarnici ili buvljoj pijaci, ovdje si već ispred trendova. „Nakon što su ih nekoliko decenija nazivali ljupkim i dragocjenim, antikviteti će se vratiti na veliki način 2022. godine“, primjetila je Purzycki. Voliš li sve stvari grandmilenijuma? Definitivno nećeš biti sam/sama u 2022. Mlađe generacije se odlučuju za kolekcije porculana, zavjese koje se slažu sa sofom, resaste abažure, bogate slike ulja na platnu i tapete, osvježene kroz boje, razmjere i poziciju s novijim komadima.”

Bezvremenski, autentični stilovi

Na sličan način, klasični komadi će imati veliki trenutak 2022. godine, dodala je Purzycki. “Svima nam je muka od toga da pratimo najnovije trendove na društvenim mrežama, osjećamo se kao da su naši domovi demodirani, samo nekoliko mjeseci nakon što ih ukrasimo, i zalihe nekvalitetnih, ali visoko-modnih komada koji samo dobro izgledaju pred kamerom”, rekla je ona. „Umjesto toga, svi ćemo više uređivati domove onako kako volimo i kako funkcioniše za nas.“

Uticaj 80-ih i 90-ih

80-te i 90-te su se vratile – ne samo u naše ormare već i u uređenje doma! „Baš kao i moda, 80-te i 90-te su inspiracija kada je u pitanju namještaj, posebno u smislu silueta, koje su ove godine krupnije i preuveličane,” rekla je Purzycki. Zakrivljene sofe od bouclea, vijugava ogledala i neonske lampe su novi trend. Volimo dobar #throwback trenutak.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum