Trenutno čitaš
Tiramisu sa jagodama po recepturi iz Toskane

Tiramisu sa jagodama po recepturi iz Toskane

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Savršeno je vrijeme za osvježavajuće i lagane deserte, a šta može biti bolje od kombinacije sočnog voća i kremaste teksture?

Ovaj tradicionalni italijanski desert dobija novu dimenziju kada mu se doda dašak voćne svježine.

Sastojci:

Krem:

  • 5 žumanaca
  • 3/4 šolje šećera
  • 500 grama maskarpone sira, sobne temperature
  • 2 1/2 šolje pavlake za šlag
  • 200 grama suvih piškota
tiramisu
Foto: spoonforkbacon.com

Jagode:

  • 2 1/2 šolje isjeckanih jagoda
  • 1/3 šolje likera od šumskih jagoda
  • 1 kašika šećera
  • 2 – 3 kašike ruma
  • 1 šolja soka od narandže

Kako napraviti tiramisu?

Stavi jagode, liker, šećer, rum i sok od narandže u posudu. Ostavi sa strane. Ručnim mikserom ili mikserom sa postoljem, umuti žumanca, šećer, maskarpone i pavlaku na srednjoj brzini 5 do 10 minuta, ili dok ne postane kremasto.

Procijedi jagode i sačuvaj sok u posebnoj posudi. Umoči piškote u sok (brzo umakanje, da ne bi postale previše mokre) i poređaj ih na dno posude za pečenje.

Prekrij polovinom krem smjese, zatim dodaj isjeckane jagode, ponovo složi piškote za još jedan sloj i prekrij ostatkom kreme.

Pročitaj
pasta

Ukrasi tiramisu sa jagodama neposredno prije serviranja i pospit prah šećerom. Ostavite u frižideru da se hladi 2 do 3 sata prijerviranja. Tiramisu može ostati u frižideru do dva dana.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum