Savršeno je vrijeme za osvježavajuće i lagane deserte, a šta može biti bolje od kombinacije sočnog voća i kremaste teksture?
Ovaj tradicionalni italijanski desert dobija novu dimenziju kada mu se doda dašak voćne svježine.
Sastojci:
Krem:
- 5 žumanaca
 - 3/4 šolje šećera
 - 500 grama maskarpone sira, sobne temperature
 - 2 1/2 šolje pavlake za šlag
 - 200 grama suvih piškota
 

Jagode:
- 2 1/2 šolje isjeckanih jagoda
 - 1/3 šolje likera od šumskih jagoda
 - 1 kašika šećera
 - 2 – 3 kašike ruma
 - 1 šolja soka od narandže
 
Kako napraviti tiramisu?
Stavi jagode, liker, šećer, rum i sok od narandže u posudu. Ostavi sa strane. Ručnim mikserom ili mikserom sa postoljem, umuti žumanca, šećer, maskarpone i pavlaku na srednjoj brzini 5 do 10 minuta, ili dok ne postane kremasto.
Procijedi jagode i sačuvaj sok u posebnoj posudi. Umoči piškote u sok (brzo umakanje, da ne bi postale previše mokre) i poređaj ih na dno posude za pečenje.
Prekrij polovinom krem smjese, zatim dodaj isjeckane jagode, ponovo složi piškote za još jedan sloj i prekrij ostatkom kreme.
Ukrasi tiramisu sa jagodama neposredno prije serviranja i pospit prah šećerom. Ostavite u frižideru da se hladi 2 do 3 sata prijerviranja. Tiramisu može ostati u frižideru do dva dana.
		
		
			





