Trenutno čitaš
Salata sa slanutkom i tahinijem

Salata sa slanutkom i tahinijem

salata sa slanutkom
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Slanutak postaje ukusno hrskav u air fryeru i pruža dobrodošao teksturalni kontrast lisnatom zelju u ovoj salati. Brzi preliv od tahini-limuna daje orašast i kiselkast ukus. Probaj ovaj recept za salatu sa slanutkom i tahinijem. 

Sastojci:

  • 1 konzerva slanutka
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
  • ¼ kašičice soli
  • ⅛ kašičice bijelog luka u prahu
  • ⅛ kašičice mljevene paprike
  • 3 kašike tahinija
  • 3 kašike limunovog soka
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičica Dijon senfa
  • 1 kašičica meda
  • 6 šoljica natrgane salate ili iskidanih listova kelja
  • 1 ⅓ šolje sjeckanog krastavca
  • 1 ⅓ šolje sjeckane rotkvice
  • ½ šolje narezanih Kalamata maslina (opciono)
  • ½ šolje rendanog parmezana
  • 2 kašičice crnog i/ili bijelog susama, tostiranih

Priprema:

Rasporedi slanutak na papirnate ubruse; osuši. Prebaci u srednju činiju. Dodaj 1 kašiku ulja, so, bijeli luk u prahu, crni luk u prahu i biber; protresti. Rasporedi slanutak u jednom sloju u korpu friteze od 6 do 8 litara.

Peci na 190°, jednom protresući korpu dok ne porumeni, 16 do 18 minuta. (Neki slanutak će pucati.) Ostavi slanutak sa strane da se ohladi.

U međuvremenu umuti preostalu 1 kašiku ulja, tahini, limunov sok, vodu, senf i med u maloj posudi dok se dobro ne sjedine.

Pročitaj
smuti za detoksikaciju

Podijeli zelenu salatu (ili kelj) u 4 plitke zdjele. Pospi krastavcem, rotkvicama, maslinama (po želji) i parmezanom. Pospi ravnomjerno slanutak i prelij dresingom. Pospi susamom i uživaj u jelu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum