Ovaj pileći pilav je jednako ukusan, bilo da ga spremaš od samog početka ili koristiš piletinu od jučerašnjeg ručka. Prepun ukusa zahvaljujući jednostavnim, ali veoma efektnim začinima, a potrebno je samo 20 minuta za pripremu. Rezultat je ultra ukusan i zdrav ručak ili večera. Osim toga potrebno je nekoliko osnovnih namirnica, koje vjerovatno već imaš u kući.
Sastojci:
- Ostaci piletine
- Basmati riža, 100–125 g po osobi
- Ulje, za prženje
- Luk (sitno najeckan)
- Špinat (dvije šake)
- Kurkuma, jedna kašičica
- Cimet, jedna kašičica
- Mljevena čili paprika
- Jogurt
- Korijander (sitno nasjeckan)
Priprema
Skuhati rižu, kada je spremna, skloniti je da se ohladi. Sitno nasjeckani luk propržiti u tavi na vrućem ulju. Pržiti otprilike 3 minute, ili dok ne omekša. Dodati začine u tavu sa lukom i propržiti još minut, dok se sve ne sjedini.
Dodati piletinu i skuhanu rižu i dobro promiješati, kako bi se začini ravnomjerno rasporedili. Kuhati otprilike 5 minuta, prije nego što dodaš špinat.
Kada je špinat značajno omekšao, skloniti pilav sa vatre, poslužiti ga sa par kašika jogurta i posuti korijanderom.
Uživaj i prijatno!
Ključne riječi