Jesen donosi šarenu riznicu sezonskog povrća i voća, koje može ojačati tvoj imunološki sistem i podržati zdrav način života.
Fokusirajući se na svježinu, okus i hranljivost, uključivanje ovih jesenjih dragulja u tvoju ishranu može donijeti niz zdravstvenih benefita. Hajde da istražimo neka od najboljih jesenjih vrsta povrća i voća, njihove prednosti za tvoje blagostanje i kako ih najbolje iskoristiti u svakodnevnim obrocima.
Bundeva
Jesen ne bi bila potpuna bez ikonične bundeve. Bogata vitaminima A i C, kao i vlaknima, bundeva može pomoći u jačanju imunološkog sistema, promovisati zdravu kožu i olakšati probavu. Peci kriške bundeve, napravi ukusnu supu od bundeve ili dodaj pire od bundeve u jutarnji smoothie za hranjivu dozu vitamina i minerala.
Batat krompir
Ovo korjenasto povrće bogato je vitaminom A, vlaknima i antioksidansima. Batat može pomoći u podršci zdravlju očiju, poboljšati zdravlje crijeva i ojačati imunološki sistem. Peci ih, napravi slatke krompiriće ili ih umuti u kremasti pire od batata kao ukusni prilog jelu.
Jabuke
Jabuke su jesenji favorit i izvrsno su bogat izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Mogu pomoći u probavi, regulisanju šećera u krvi i podržati zdravlje srca. Uživaj u jabukama kao zdravom međuobroku, nareži ih za kašu od zobenih pahuljica ili ih ispeci u ukusnom kolaču od jabuka.
Kelj
Kelj obiluje vitaminom K, vitaminom C i vlaknima. Može doprinijeti boljem zdravlju kostiju, funkciji imunološkog sistema i probavi. Dodaj kelj u salate, smoothieje ili ga kratko dinstajte kao prilog ili napravi ukusnu čorbu od kelja.
Kruške
Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i antioksidansa. Mogu pomoći u poboljšanju zdravlja probavnog sistema, održavanju krvnog pritiska i podršci zdravlju srca. Uživaj u kriškama krušaka uz sir, dodaj ih u salate ili ih iskoristi u toplom kruškastom kolaču.
Tikva
Tikva je bogata vitaminima A i C, kao i vlaknima. Može pomoći u jačanju imunološkog sistema, poboljšati probavu i podržati zdravlje kože. Peci kockice buternut tikve za ukusni prilog ili napravi kremastu juhu od buternut tikve ili se odluči za preukusnu slanu ili slatku pitu.
Brusnice
Brusnice obiluju antioksidansima i vitaminom C, što može doprinijeti zdravlju urinarnog trakta, funkciji imunološkog sistema i zdravlju kože. Uključi brusnice u domaće umake, salate, kolačiće ili ih jednostavno grickaj kao sušeno voće.
Nar
Nar je prepun antioksidansa, vitamina C i K, te vlakana. Može doprinijeti zdravlju srca, smanjenju upala i podršci zdravlju kože. Uživaj u sjemenkama nara kao dodatku jogurtu, u salatama ili kao osvježavajući sok.
Kupus
Kupus je izvor vitamina C, vlakana i antioksidansa. Može poboljšati probavu, podržati zdravlje srca i unaprijediti zdravlje kože. Uključi kupus u salate, wokove ili ga iskoristi za pripremu sarmi za ukusno jelo.
Da iskoristiš najbolje od ovog jesenjeg povrća i voća, ciljaj na balansiranu prehranu koja uključuje raznovrsne boje i okuse. Isprobaj nove recepte da održiš svoje obroke zanimljivim i hranjivim. Bez obzira pečeš li, dinstaš ili jedeš svježe, ovi sezonski dragulji mogu ti pomoći da zavoliš okuse jeseni dok poboljšavaš svoje opšte zdravlje i blagostanje. Stoga, uživaj u jesenjem obilju i neka to bude sezona zdravlja i vitalnosti!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.