Trenutno čitaš
Ovo su najbolje namirnice za jačanje imuniteta!

Ovo su najbolje namirnice za jačanje imuniteta!

Bingo - Kataloška akcija
Bingo - Kataloška akcija

Uključivanje namirnica bogatih vitaminom C i antioksidansima u ishranu je jednostavan način za jačanje imuniteta i borbe protiv gripe i prehlade tokom hladnijih dana. Ultra ti donosi, listu najboljih namirnica za jačanje imuniteta.

foto: unsplash

Brojne namirnice – uključujući bijeli luk – imaju izvanredno dobra antiupalna svojstva. Potrebno je uvrstiti još nekoliko ključnih namirnica, bogatih hranjivim sastojcima u dnevnu prehranu, kako bi se ojačao imunitet. “Da bismo bili zdravi i pomogli svom imunitetu, moramo unositi velike količine vitamina C i jesti najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno”, objašnjava dr. Dawn Harper, jer ishrana itekako može da ojača naš imunitet.

Citrusi

Većina ljudi se okreće vitaminu C, tek nakon što su se prehladili. To je zato što pomaže ojačati imunitet. Smatra se da vitamin C, povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Ovo je ključno za borbu protiv infekcija i upala. Dakle konzumiraj limun, narandže, mandarine, grejpfrut, limetu, klementine.

foto: Unsplash
Crvene paprike

Ako misliš da samo agrumi imaju najviše vitamina C, razmisli ponovo. Crvene paprike, na primjer sadrže duplo više vitamina C, od citrusa. Takođe, bogat su izvor beta karotena. Osim što jača imunitet, vitamin C može pomoći u održavanju zdrave kože. Beta karoten pomaže u očuvanju zdravlja očiju i kože.

Brokula

Brokula je bogata vitaminima i mineralima. Brokula je prepuna vitamina A, C i E, kao i mnogih drugih antioksidanata i vlakana, jedno od najzdravijih vrsta povrća. Ključ za očuvanje njegove netaknute moći je kuhati ga, što je manje moguće – ili još bolje, vrlo kratko. Dovoljno je 10-tak minuta.

Bijeli luk

Bijeli luk se nalazi u gotovo svakoj kuhinji na svijetu. To dodaje poseban ukus hrani i to je obavezan začin za naše zdravlje. Rane civilizacije prepoznale su njegovu vrijednost u borbi protiv infekcija i upala. Prema istraživanjima, bijeli luk takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i usporavanju začepljenja arterija. Čini se da njegova svojstva za jačanje imuniteta, potiču od velike koncentracije jedinjenja koje sadrže sumpor, poput alicina.

Unsplash
Đumbir

Đumbir je još jedna super namirnica, kojoj se mnogi obraćaju, tek nakon što se razbole. Đumbir može pomoći smanjenju upale grla i drugih upalnih procesa u tijelu. Đumbir, takođe može pomoći u smanjenju mučnina, smanjenju hronične boli i može imati svojstva za snižavanje holesterola.

Unsplash
Špinat

Špinat je bogat vitaminom C, brojnim antioksidansima i beta karotenom, koji mogu povećati sposobnost imuniteta za borbu protiv infekcija. Slično kao brokula, špinat je najzdraviji, kada se kuha što je manje moguće, tako da zadržava hranjive sastojke. Međutim, lagano kuhanje povećava njegov vitamin A i omogućava oslobađanje drugih hranjivih sastojaka iz oksalne kiseline.

Jogurt

Potraži jogurte sa etiketom “žive i aktivne kulture”, poput grčkog jogurta. Ove kulture mogu podstaći imunitet da pomogne u borbi protiv bolesti. Pokušaj nabaviti obične jogurte, a ne sa dodatim šećerom. Možeš dodati zdravo voće i med. Jogurt takođe može biti sjajan izvor vitamina D, zato pokušaj odabrati one obogaćene vitaminom D. Vitamin D pomaže u jačanju imuniteta i smatra se, da pojačava prirodnu odbranu našeg tijela od bolesti.

Orašasti plodovi

Vitamin E je ključan za zdrav imunološki sistem. To je vitamin rastvorljiv u masti, što znači da zahtijeva da se masnoća pravilno apsorbuje. Orasi, bademi i lješnjaci, puni su vitamina i imaju zdrave masti. Šaka orašastih plodova dnevno, će zadovoljiti dnevne količine vitamina E.

Unsplash
Kurkuma

Ovaj svijetlo žuti začin, godinama se upotrebljava protiv upala i infekcija u liječenju, a slobodno ga koristi u slanim i slatkim jelima ili napicima. Ne zovu ga džaba zlatom.

Pročitaj

Zeleni čaj

I zeleni i crni čajevi prepuni su flavonoida, vrste antioksidansa. Zeleni čaj je, takođe dobar izvor aminokiseline L-teanina, koja može pomoći u borbi protiv mikroba i bakterija.

Kivi

Kivi je prirodno prepun esencijalnih hranjivih sastojaka, uključujući folat, kalijum, vitamin K i vitamin C. Vitamin C pojačava bijela krvna zrnca u borbi protiv infekcije, dok ostali hranjivi sastojci kivija, održavaju zdravim ostatak tijela.

Sjemenke suncokreta i bundeve

Sjemenke su pune hranjivih sastojaka, uključujući fosfor, magnezijum, cink i vitamin B-6. Takođe, neverovatno su bogate vitaminom E, snažnim antioksidansom. Vitamin E, važan je u regulaciji i održavanju funkcije imunološkog sistema. Ostala hrana s visokim količinama vitamina E, uključuje avokado i tamno zeleno lisnato povrće.

Misli na sebe i svoje zdravlje!

Izvor: telegraph.co.uk

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum