Način na koji započinješ jutro određuje ton ostatku dana, a to uključuje i ono šta jedeš za doručak.
Nije tajna da ti neke namirnice ne čine uslugu za zdravlje, posebno kada je u pitanju zdravlje srca. Dr. Nick West, interventni kardiolog otkriva svoje prijedloge za za zdravlje srca, kao i opcijama koje treba izbjegavati
Doručak koji kardiolog dr. Nick West jede svakog jutra
“Kao kardiolog, u svoj doručak redovno uključujem voće koje je bogato vlaknima i vitaminima, uključujući bobičasto voće, jabuke i ponekad ananas – često u kombinaciji s nemasnim jogurtom i integralnim žitaricama za dodatni sadržaj vlakana. Ponekad se počastim kajganom od jaja sa avokadom na tostu od integralnog brašna i malo sira – to je izvrsna kombinacija proteina, vlakana i hranjivih tvari”, savjetuje on.
Dr. West ne jede svoj doručak s avokadom i jajima svaki dan, zbog sadržaja masti i kolesterola, iako su zdravi. “Volim dodati začine za protuupalna i antioksidativna svojstva”, dodaje on.
Ideje za doručak koje preporučuje kardiolog dr. West
Kao opšta smjernica, biljna prehrana takođe može uveliko pomoći u smanjenju unosa kolesterola hranom. Evo drugih ideja za doručak koje on preporučuje:
Voće i povrće
Voće i povrće sadrži visok sadržaj vlakana i vitamina ne samo da je zdravo za srce, već može smanjiti i rizik od raka.
Integralne žitarice
Integralne žitarice poput zobi, heljde, quinoe, integralne riže, raži, predstavljaju idealne namirnice bogate mineralima i spadaju u spore ugljene hidrate, koji daju energiju tijelu, a lako su probavljive.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi u umjerenim količinama, bogati su proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, amino kiselinama, idealni su za kombinaciju uz zobenu kašu ili voće za doručak. Bademi, pistacije, lješnjaci, orasi, insijski i brazilski orasi…
Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti ili bez masti
DASH (dijeta za zaustavljanje hipertenzije), koju su prihvatili “American Heart Association” i “American College of Cardiology”, preporučuje dva do tri obroka nemasnih ili bezmasnih mliječnih proizvoda umjesto apstinencije, s obzirom na sadržaj vitamina i minerala (uključujući kalcijuma) dnevno.
“Trenutno bi najbolji medicinski savjet bio smanjiti unos šećera na najmanju moguću mjeru – važno je upamtiti da je nešto šećera potrebno za metaboličke potrebe, uključujući podsticanje mišićnih kontrakcija i ćelijskih funkcija i nadalje, da se ne smiju smatrati umjetnim zaslađivačima kao održivu zdraviju alternativu šećeru, dok se ne završe daljnja istraživanja,” navodi dr. West.
Nažalost, većina namirnica za doručak sadrži pristojnu količinu šećera, a poznato je da konzumacija šećera povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući koronarnu bolest srca (anginu i srčani udar) i cerebrovaskularnu bolest (moždani udar).
Izvor: parade.com