Trenutno čitaš
Plesne figure i prirodni elementi spojeni u elegantnim skulpturama

Plesne figure i prirodni elementi spojeni u elegantnim skulpturama

Young Lions
Young Lions

Uronjene u prirodu, ženske figure plešu, razmišljaju i odmaraju se u gipkim bronzanim skulpturama Jonathana Hateley-ja. Subjekti komuniciraju sa svojom okolinom, pozdravljaju sunce ili se naginju na vjetar i stapaju se s uzorcima lišća ili lišajeva.

“Privuklo me stvaranje skulptura koje reflektuju prirodu na površini figure, koja bi se mogla bolje istaći upotrebom boje”, navodi Jonathan.

Foto: JONATHAN HATELEY

Prije nego što je započeo praksu samostalnog studija, Hateley je radio za komercijalnu radionicu koja je proizvodila skulpture za televiziju, pozorište i film. Vremenom ga je privuklo usporavanje i naglašavanje eksperimentisanja, pronalaženje inspiracije u redovnim šetnjama prirodom. Iako se više od jedne decenije fokusirao na ljudsku figuru, prvobitno se opirao tom stilu. “Počeo sam sa divljim životinjama, a to je počelo da evoluira u organske forme sa detaljima ilustrovanim na skulpturama”.

Foto: Tea and Morphine

Hateley je u početku radio s bronzom koristeći metodu hladnog livenja – takođe poznatu kao bronzana smola – proces koji uključuje miješanje bronzanog praha i smole zajedno kako bi se stvorila neka vrsta boje, a zatim se nanosi na unutrašnjost kalupa napravljenog od originalne gline. To je prirodno dovelo do livenja u livnici, u kojem se originalna skulptura može reproducirati u metalu. Početni proces dizajna i vajanja može potrajati do četiri mjeseca od početka do kraja, nakon čega slijedi livenje i ručna dorada, što obično traje oko tri mjeseca da se završi.

Pročitaj

Foto: Steve Poole

 

Izvor: thisiscolossal.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum