Ultra Inspirativno

Nećeš vjerovati da se ova čuda prirode nalaze u Bosni i Hercegovini

Weekend 2022
Weekend 2022

Naša zemlja je poznata po facinantnoj prirodi od koje zastaje dah. Ipak, većina nas nije istražila svoju zemlju dovoljno. Pokušaćemo da ispravimo tu grešku i da te inspirišemo na putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu i otkrivanje svih njenih prirodnih blaga.

Pješčane piramide u Foči
čuda prirode
Foto: hocu.ba

U pitanju je prirodni fenomen koji se može vidjeti na samo četiri mjesta u svijetu: Koloradu u SAD-u, Dolomitima u Italiji, Đavoljoj varoši u Srbiji i u Foči. Fočanske piramide su visoke i do 20 metara, a dobra vijest je da one rastu iz dana u dan. Taloženje pjeskovite gline pomoću kiše i snijega stvara ove neobične oblike koje moraš da vidiš bar jednom u životu. Nalaze se 9km od Foče.

Mostarska Bijela
čuda prirode
Foto: busovacki.ba /bezdanphoto

Kanjon rijeke Mostarska Bijela je još jedna impresivna lokacija za koju ćeš pomisliti da se nalazi negdje u Sjedinjenim Državama. Mostarska Bijela teče obroncima planine Prenj, ponire i izvire, pritoka je Neretve i može da se pohvali izuzetnom ljepotom. Dugačka kanjonska pećina sa vodopadom na ulazu čini jedinstven prizor na ovim prostorima. Kameni prolaz kroz koji teče tirkizna rijeka je više nego interesantan turistima, planinarima i speleolozima.

Vodopad Veliki Movran

Vodopad Veliki Movran je pravo čudo prirode i, uz neospornu ljepotu, njegov ekskluzivitet ga čini još posebnijim. Samo pravi srećnici uspiju da uživaju u ovom fenomenalnom prizoru pada vode sa velike visine. Kada se pojavi, jedan je od najvećih vodopada u Evropi sa svojih 584 metra visine. Nalazi su u mjestu Drežnica u blizini Mostara, i pojavljuje se samo nakon obilnih kiša. Tajming je od izuzetnog značaja ukoliko želiš da vidiš ovaj vodopad jer se navodno pojavljuje samo jednom ili dvaput godišnje.

Bobijaško oko
čuda prirode
Foto: seesrpska.com

Ovaj kraški fenomen se nalazi dvadesetak kilometara od Sanskog mosta, podno brda Bobija, i vjeruje se da ga svake noći posjećuju vile i vilenjaci. U dnu kraške uvale se nalazi jezero čija veličina varira od količine padavina i godišnjeg doba. Jezero svojim izgledom podsjeća na oko, pa otud i naziv Bobijaško oko. Posebno je i zbog toga što u njemu živi endemska vrsta – čovječija ribica.

Slični članci

FuckUp Nights Sarajevo powered by Authority Partners: Priče o padovima i neuspjehu – na mostu!

Ultra magazin

Znate li zašto biste ovo ljeto trebali završiti posjetom Jajcu?

Ultra magazin

7 sigurnih znakova da će tvoja veza ili brak potrajati

Ultra magazin