Trenutno čitaš
Neobično mjesto za ispijanje kafe u Sarajevu u kome se slave cipele

Neobično mjesto za ispijanje kafe u Sarajevu u kome se slave cipele

U Sarajevu ništa nije slučajno, pa ni odabir mjesta za ispijanje kafe. Za sve one koji dan ne mogu zamisliti bez rituala ispijanja omiljenih napitaka u Sarajevu smo pronašli preslatko mjesto za sve zaljubljenike u kofein. 

Na Baščaršiji se sakrio Andar, konceptualno uređen kafić u kojem ćeš pronaći utočište za predah od napornog dana, ispiti prvu jutarnju kafu, uljepšati sebi dan, te uživati u neobičnom ambijentu ukrašenom cipelama. Nije slučajno što su za dekoraciju ovog lokala izabrane baš cipele, jer Andar je imalo neobičan put od obućarske radnje do popularnog i atraktivnog kafića.

Naime, nekada je Andar bio obućarska radnja koju je davne 1933. godine otvorio Muharem Dizdarević. Ovdje su se ručno izrađivale cipele, pa i dan danas osjeti se dašak talenta dizajniranja, koji je kasnije postao porodični posao.

Foto: Dzenat-Drekovic

Kada je nastupilo modernije doba u kojem je bilo veoma teško odolijevati novinama koje je sa sobom donijelo novo doba, nasljednici su odlučili da obućarsku radnju pretvore u presladak kafić koji podsjeća na stare bosanske kuće. Međutim, uspomene na staru obućarsku radnju i porodično naslijeđe se itekako čuvaju. I dalje se ovdje slave cipele i porodični zanat.

Pročitaj
ultra izbor plaža

Namještaj u kafiću odgovara duhu stare čaršije a na plafonu umjesto dugih lustera svuda vise kalupi cipela i čizama. Nevjerovatan je osjećaj sjediti u samom centru kulturno – istorijskog dijela Sarajeva i doživjeti duh i atmosferu starog bazara. Ako odlučiš da posjetiš ovaj slatki kafić preplaviće te prošlost i vrijeme će definitivno da uspori, a mi preporučijemo da probaš domaću kafu i neki od tradicionalnih kolača: kadif, baklavu ili ružicu.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum