Pesto je jedan od najsvestranijih umaka, koji može da se napravi od mješavine sastojaka, koji uključuju superhranu i namirnice koje sprečavaju bolesti. Pitaš se kako da napraviš ovaj zdravi umak? Donosimo ti recept koji ćeš od sada stalno koristiti!
Namirnice
- Češanj bijelog luka
- Morska so i biber
- Gomila svježeg bosiljka
- 50 g pinjola
- Tri supene kašike maslinovog ulja
- 50 g narendanog parmezana
Priprema
Oguliti i zgnječiti u mužaru bijeli luk zajedno sa prstohvatom morske soli. Propžiti pinjole dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ostaviti da se ohlade. Dodati ohlađene pinjole i listove bosiljka u mužar i gnječiti dok se ne dobije gruba pasta. Dodati maslinovo ulje i narenadni parmezan. Ako konsistencija nije dovoljno tečna, možeš dodati malo vode u mješavinu i nastaviti sa miješanjem dok ne dobije glatku teksturu. Probati i dodati so i biber po želji.
Lako, zar ne?
Ključne riječi