Trenutno čitaš
Najnoviji trend 2023. godine je dopaminski dekor doma

Najnoviji trend 2023. godine je dopaminski dekor doma

Young Lions
Young Lions

Dopaminski dekor doma je najradosniji trend uređenja interijera posljednjih godina. To je onaj koji izaziva radost, uparivanje boja koje inspirišu, motivišu i osnažuju, te dizajnerske sheme i dizajn, koji mami osmijeh na naše lice.

FARROW & BALL

“Dopaminski dekor se može protumačiti kao korištenje boja, uzoraka, dizajna i taktilnog namještaja u domu, kao način da se osjećamo sretnije”, kaže Suzy Chiazzari, konsultantkinja za boje i dizajn. “Možete početi s malim uvođenjem printa, raznih paterna i obojenog komada namještaja ili se možete u potpunosti posvetiti živim bojama, kao što su jarko žuta, jarka ružičasta i kraljevsko plava da biste uljepšali dom i izazivali osjećaj sreće”, kaže ona.

Boja je možda najvažniji dio dopaminskog dekora, jer tako utiče na naše raspoloženje. “Izrazi svoju individualnost svoj lični prostor, jer on treba da bude odraz tvoje ličnosti“, kaže Jodie Hatton, menadžerka dizajna. “Vrlo je važno šta želite od svog doma i kako se želite osjećati kada uđete u sobu. Toplina, hladnoća, zasićenost i intenzitet boja stvaraju različite efekte. Razmislite kako će svaka soba biti uređena i doživljena, a prije svega se zabavite s bojama”, poručuje ona.

JOHN LEWIS & PARTNERS

Šarena geometrija

Šarena spavaća soba bojom stvara razigrane geometrijske oblike. Snažna geometrija će nastaviti da dominira 2023. godine i nastavlja da se razvija od kockastih šahovskih polja do širih pruga i oblika, koji kao da putuju prostorijom. Lukovi i krivulje nastavljaju se pojavljivati u namještaju, a uzorci tkanine će dodati mekoću i stav u isto vrijeme.

CARPETRIGHT

Prelivi toplih tonova

Postoji zabluda da dopaminsko uređenje doma zahtijeva jaku boju od poda do stropa, ali tvoja soba može da bude neutralna uz dodatak toplih tonova.

Blještavilo u boji

Zapravo je vrlo lako postići super efekat dodavanjem radosnih veselih akcenata tvom postojećem prostoru. Eksperimentiši sa živopisnim zidnim umjetninama i neusklađenim okvirima za fotografije na zidu galerije i prekrij kauč raskošnim šarama i nagomilanim jastucima za trenutno osvježenje.

HOUSE BEAUTIFUL

Zasićenost bojama

Ne možemo govoriti o dopaminskom uređenju doma, a da ne spomenemo zasićenost boja, jer to je veliki trend 2023. godine, farbanje boja po zidovima preko plafona u smjelim zasićenim bojama je jednostavan način da uneseš novi život u svoj dom.

HABITAT

Razigranost

Dopaminsko uređenje je u svojoj srži vrlo razigrano, tako da mladalački moderni oblici i uzorci dobro stoje. Moderne lampe, neobičan tepih, moderan ormar i šarena posteljina dokaz su da spavaća soba ne mora da bude siva i dosadna.

DFS

Vesele kuhinje

Kontrast ključan u dopaminskom uređenju doma. Ne razmišljaj o tome šta će dobro ići zajedno i raditi u harmoniji, već više o tome šta možeš savršeno suprotstaviti u kontrastu i imati samopouzdanja da to učiniš. Raslojavanje tekstura, boja i uzoraka je ključ za postizanje ovog trenda, a divna stvar je da sve ide jedno uz drugo.

Uređenje stola za ručavanje

Dopaminski dekor može se prenijeti na sve dijelove doma – uključujući i kuhinjski sto. Kombinuj vintage ili stare old school komade s nekim novim favoritima za tu idealnu mješavinu oblika i stilova. Odluči se za raskošne tonove za svoje čaše i stolnjak i dodaj neke svjećnjake sa svijećama za razigrani, ali maksimalistički izgled.

FARROW & BALL

Hrabrost i smjelost u uređenju

Osim upečatljivih zidova i kaučeva u jarkim bojama, obrati pažnju na neusklađenost uzoraka, prugasti tepih, tačkice i cik-cak uzorci, kristani lusteri, zidovi u jakim bojama. Pokaži hrabrost i smjelost u uređenju doma.

Pročitaj
kalateja

HOUSE BEAUTIFUL

Pastelne boje

Ako voliš da spavaš i imaš tendenciju da svoju spavaću sobu urediš u smirujućim nijansama, razmisli o pastelnim bojama. Uvođenje novih boja mogao bi biti savršen način da suptilno uneseš malo pozitivnosti u svoju spavaću sobu, a da to ne utiče na kvalitet i kvantitet sna. Poigraj se predivnim nijansama pastelnih boja, od roze, žute, zelene, plave, izgledaće ti kao da spavaš na oblacima sladoleda, a to odmah popravlja raspoloženje, zar ne?

MYLANDS LONDON

Akcentovanje bojama

Vježbaj u odabiru pravih akcenata prilikom uređenja doma. Naglasi samo jedan dio neke sobe nekim jako neobičnim jakim ili šarenim detaljima. Neka to budu samo na primjer neobične zavjese sa zanimljivim dizajnom ili samo upečatljiv kauč ili šareni tepih a sve ostalo da bude svedeno i svjetlo ili jednobojno.

Kreativnost

Dosadna spavaća soba čak može postati dopaminsko sretno okruženje sa razigranim detaljima, s kojima ćeš pokazati svoju kreativnost, odluči da li je to super posteljina u jarkim bojama, neobična lampa, police za knjige, šareni tepih ili zidovi obojeni u nešto jaču boju.

 

Izvor: housebeautiful.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum