Trenutno čitaš
Mirisi iz Majine kuhinje: Kuham otkad znam za sebe i uživam u tom putovanju

Mirisi iz Majine kuhinje: Kuham otkad znam za sebe i uživam u tom putovanju

Zvanično možemo poželjeti dobrodošlicu proljeću i toplijem vremenu. Zima je iza nas i svima nam je potreban predah od teške, masne, ali slasne hrane. Zavirili smo kratko u kuhinju Maje Gojić da vidimo šta se to krčka u njoj, a usput smo porazgovarali o njenoj velikoj ljubavi i strasti prema kuhanju, inspiraciji koja je pokreće, savjetima za sve one koji se žele oprobati u spremanju delicija, a dobili smo i prijedlog laganih obroka za proljećnu detoksikaciju organizma.

Instagram: Mirisi iz Majine kuhinje

Po zanimanju dipl. pedagog, supruga i majka dvoje djece, odlučila je na sreću mnogih ljubitelja dobre hrane da pokrene i stranice o kuhanju Mirisi iz Majine kuhinje na kojima sa svojim pratiocima dijeli ukusne, jednostavne i korisne recepte. Eksperimentisanje sa ukusima oduvijek je bio izazov za Maju, pa je odlučila da se u svojoj kuhinji zaigra i izađe iz svakodnevnih okvira.

Otkud ljubav prema kuhanju, kako se ona rodila i kako je prerasla u tvoju veliku strast?

Maja: Ja kuham otkad znam za sebe i uživam u tom putovanju. Ishrana je sfera života u kojoj se svaki dan može raditi i biti kreativan, napredovati bez kraja. Proces u kojem upoznajemo svoje ukuse, ispitujemo svoja čula, pa kako onda da se ne rodi i ljubav. Kod mene se ta ljubav rasplamsala i intezivirala otvaranjem mog Instagram profila. Sada imam još veću odgovornost da budem inovativna, zanimljiva, drugačija u odnosu na ono kuhanje, koje je bilo samo za porodicu.

Kako si došla na ideju da pokreneš Instagram i FB stranicu na kojoj dijeliš recepte sa pratiocima?

Maja: Danas se od kuhanja pravi naučna fantastika što smatram da demotiviše mlade žene da se oprobaju u kuhinji. Moji recepti su jednostavni, sa detaljnim uputstvima, tako da svaki početnik može da napravi svaki obrok o kojem pišem. Pokretanjem stranica o kuhanju, htjela sam da podijelim svoja iskustva i na neki način motivišem sve one, koji žele da se zaplove u vode kuhanja. Takođe, vodim računa da stavljam zamjenske artikle za neke proizvode, koji ljudima nisu dostupni ili sa kojima nisu upoznati jer na osnovu povratnih informacija vidim da se to ljudima, koji me prate sviđa. Trudim se da kombinujem zdravo i ukusno, te neke stare recepte prilagođavam novim trendovima i zdravijem načinu kuhanja.

Fcebook: Mirisi iz Majine kuhinje

Gdje pronalaziš inspiraciju za kuhanje i hranu koju pripremaš?

Maja: Najčešće je to mamina stara knjiga recepata, a vjerovali ili ne inspiracija za recepte mi dolazi i dok spavam. Nekako razmišljam o tome šta novo da iskombinujem, poboljšam ukus nekog jela i slično. U glavi se slože stvari, neke kombinacije mi padnu um i ja moram to da probam da napravim.

Poruka za naše čitaoce? Savjet za sve one koji se žele oprobati u kuhanju?

Maja: Svako treba da pokuša, jer je kuhanje lako. Opustite se, zasučite rukave i to je to. Smatram da je uvijek bolja i slađa hrana, koja je vaših ruku djelo nego nekog drugog. Ako ste novi u kuhinji biće zanimljivo da istražujete. Još nešto, ne vjerujte u one što pišu da je nešto teško za napraviti, skuhati ili slično. Svako jelo je jednostavno ako se napiše tačan recept i da detaljno uputstvo, a sve to se začini sa malo ljubavi.

Instagram: Mirisi iz Majine kuhinje

I za kraj preporuka za proljetnu detoksikaciju organizma – zdrav doručak, ručak i večeru?

Maja: Predlažem tri recepta jednostavnih i laganih obroka za proljeće, a naravno možete uključiti i maštu.

Pročitaj

Doručak:

Cijeđeni celer na prazan želudac, a poslije toga jaje sa avokadom i rukolom, idealno rješenje za zdrav i ukusan početak dana.

Ručak: Ćušpajz

Sezonsko povrće kuhati 20 minuta, potom u to dodati 1 kašiku spelte, da se dobije gustina čorbice.

Večera: Miks zelenih salata sa lososom iz rerne

File lososa posoliti, staviti malo maslinovog ulja i peći u rerni na 220 stepeni, 25-35 minuta u zavisnosti od rerne. Dodate salatu i preko Aćeto Balzamiko i još malo maslinovog ulja.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum